LADEN

Typ om te zoeken

Dezelfde maatregelen, dezelfde fouten

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Dezelfde maatregelen, dezelfde fouten

goud

Volgens de ECB was de geldscheppingsoperatie die ze na 2008 uitvoerden succesvol. We zijn immers uit de crisis gekomen… Maar zijn we dat ook echt?


Als het succesvol was geweest, dan zouden we nu in 2019 toch niet opnieuw gratis geld aan banken hoeven te geven?
Is dat niet het ultieme teken dat er niets veranderde?
Ze hebben een kunstje geleerd en dat kunstje herhalen ze. Oplossen doet het niets. Het verschuift slechts de problemen naar een onbekend punt in de toekomst.
Is het daarom slecht wat ze doen?
Neen, dat is het ook niet. Als je immers geen idee van een echte oplossing hebt, dan is uitstel van de problemen de beste oplossing. Het lost niets op, maar het geeft je wel tijd om met betere echte oplossingen te komen.
De vraag is echter of er wel gewerkt wordt aan die betere oplossingen.
Immers, wie zou dat moeten doen?
De ECB? Die hebben er alle baat bij dat het blijft zoals het is, want nu is hun macht bijna onbeperkt.
De banken? Die zitten nu op rozen. Wat er ook gaat veranderen, het is altijd commercieel minder interessant dan de perfecte plek die ze nu hebben. Geld rolt van alle kanten naar de banken toe.
De politiek? Die hebben nog altijd niet door hoe geld werkt. Zodra ze het wel door beginnen te krijgen zijn ze weg. Of ze onder druk gezet worden, of dat het dan tijd is voor een nieuwe loopbaan stap, ik weet het niet, maar zodra een politicus enige tijd de juiste vragen stelt, is dat einde politieke loopbaan.

 • Wij…

Uiteindelijk komt het op U aan. U kan misschien geen beter geld creëren, maar u kan wel uw geld beter parkeren. Haal het weg van de bank spaarrekening en koop er fysiek edelmetaal voor, of koop edelmetaal via een online goudrekening zoals bij Goldmoney.
Daarmee beschermt u zichzelf. Ze kunnen immers euro’s bijverzinnen, maar fysiek goud en zilver bijverzinnen is nog niet gelukt.
Let wel op, het moet ook echt fysiek goud zijn. Veel ETF’s hebben alleen maar papieren goud en zilver. Beloftes van een derde partij dat ze zullen leveren. Feit is echter dat er veel meer beloftes zijn uitgegeven dan er fysiek goud en zilver is. Ze kunnen dus niet leveren en in hun contract staat dat ze dan in fiat geld mogen leveren. Daar heb je dus niets aan.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

4 Reacties

 1. Van der Vloedt Marc 12 maart 2019

  Bestaat er eigenlijk niets tussen gouddekking en geld bijdrukken, Tom ?
  Veronderstel 😉 , jij bent een uitstekende zakenman…allee van in de beginne…iedereen heeft 1 euro en jij hebt dit al kunnen vermeerderen tot 10 euro. De big spenders zijn hun euro al kwijt en willen hun nest aan eten helpen en zien de Tom daar “zwemmen” in zijn euro’s.
  en vragen (nu nog) beleefd aan hem, kan ik die ene euro (terug) lenen bij jou ? maar wat gaat Tom doen zijn 9 euro’s gratis “uitdelen” ?
  Of vraagt daar een vergoeding voor 10 cent ? Hoeveel keer kan hij dat doen zonder de woede van de “uitgevers”, van geld en beleggingsbladen, op zich te halen (als de geldhoeveelheid hetzelfde blijft) ?

  Beantwoorden
  1. realist 12 maart 2019

   DAt gaat niet, er moet bijgedrukt worden om die 10 cent uit te vinden…

 2. R.J.Zeegers 12 maart 2019

  Het probleem met Q.E. (Geldverruiming door bankpapier bij te drukken) is dat er een negatieve rente is ontstaan en pensioenfondsen onder druk staan door te lage rendementen.Het grootste probleem is dat een Italiaan, Mr.Draghi, Pres. van de ECB iedere keer o.a. Italie weer te hulp schiet ondanks de onverantwoorde werkwijze van de huidige Italiaanse regering.Dit wekt wrevel bij de Noordeuropese landen en toont aan dat deze politieke Muntunie in zijn huidige vorm,geen echt bestaansrecht heeft.

  Beantwoorden
 3. jmm.peters 28 maart 2019

  euro heeft niet genoeg onderpand. niet genoeg goud, dus zet men volgens mij, onder andere, de woning voorraad in als onderpand. daarom zijn ze ook de huizenprijzen aan het opkloppen om meer waarde te genereren. dollar word gedekt door de olie die in Saoedi arabi in de grond zit. .tot het bekent word dat die op is en de dollar valt om.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *