Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De waarde van geld

Moet geld zelf een waarde hebben? In feite zou het antwoord neen moeten zijn. Immers is geld slechts een hulpmiddel om een transactie soepel tot stand te laten komen. Een keiharde standaard met een vaste waarde van geld is uiteindelijk heel onhandig. Immers geeft het weinig tot geen ruimte om creatief te zijn.

De andere kant van de medaille is geld dat zo weinig waard is dat het oneindig bijgemaakt kan worden. Dat geeft een enorme vrijheid om creatief te zijn. Maar het is ook zo dat juist dat punt er de oorzaak van kan zijn dat niemand er op een gegeven moment nog vertrouwen in het onbeperkt bijgemaakte geld heeft.
De mensheid is net een kleuterklas. We overdreven in de strengheid bij een vastgestelde standaard, maar toen die niet houdbaar bleek, toen overdreven we ook andersom in het waardeloos maken van geld.
Bijna alle landen in de wereld drukken geld bij alsof dat zo maar kan…
Ja, het kan zo maar, tot iemand het licht aandoet en we ons realiseren dat al dat geld in feite nergens meer voor staat. Dat de hoeveelheid geld in omloop totaal niet meer in verhouding staat met de waarde van de onderliggende economie.
Zimbabwe is een vrij recent voorbeeld van hoe dat helemaal uit de hand kan lopen. De corrupte regering van dat land had geld nodig en besloot gewoon schaamteloos bij te drukken. In feite zoals de FED en de ECB ook doen.
Alleen de FED en de ECB hebben een enorme geloofwaardigheid. Terecht of onterecht, deze instellingen worden heel hoog geacht en men pikt het feit dat ze zo maar bijdrukken voor zoete koek. Deze instellingen zullen er met hun briljante (door Goldman Sachs opgeleide) gezagsdragers wel kijk op hebben.
De realiteit is echter dat ze net zo corrupt en onwetend zijn als de Zimbabwaanse bancaire schurken.
Het duurt alleen wat langer voor het slapende volk ziet dat ze bedonderd wordt door corrupte bankiers en politici.
De regeringen willen graag dat geld minder waard wordt, want de enorme schulden die ze zijn aangegaan drukken zwaar op de begrotingen. Als geld minder waard wordt, dan worden die schulden ook minder waard.
Een gevaarlijk spel. Uw spaargeld wordt ook minder waard…
Als eenmaal de waarde van geld in een dalende spiraal komt, dan is het de vraag of die spiraal niet steeds harder rond gaat, tot de zaak uit de bocht vliegt.

Een gouden standaard, of een welke keiharde standaard dan ook, is een onhaalbaar en ongewenst systeem. In feite zou je in rijke tijden moeten sparen om in armere tijden dat geld in de economie te kunnen brengen. Maar zo iets vergt een overheid die streng is en durft te zeggen dat je spaarzaam moet zijn als het juist erg goed gaat.
Zo zijn mensen niet. We hebben onze enorme welvaart omdat we in de rijke tijden ook nog eens veel geleend hebben. Dan kan je klappers maken. Het nadeel is dat je dan bij slechte tijd ook weer terug naar af moet, maar juist dat proberen we nu te voorkomen door vals te spelen en extra geld te drukken.

De huidige weg, waarbij men zonder toenemende onderliggende waarde in enorme hoeveelheden geld bijdrukt, is simpelweg net zo crimineel als bijlenen als het je vreselijk goed gaat.

Een eerlijk geldsysteem, het liefst met elkaar beconcurrerende soorten geld lijkt de beste oplossing te zijn. Als een bepaalde munt dan fraude lijkt te worden, dan kiest de consument met de voeten en zo’n munt wordt snel uitgespuugd door de markt. Zoiets vergt echter dat je binnen een samenleving met meerdere munten werkt. Dat zijn we al heel lang niet meer gewend.
Misschien moeten we wel terug naar de tijd dat ieder land een eigen munt had, maar dan niet terug naar puur op landmassa gebaseerd geld, maar op basis van voorkeuren van de consument. Wil je de Duitse Euro, degelijk, maar met een lage rentevergoeding of wil je liever de Grieks-achtige Euro, die veel meer rente op spaargeld geeft…, maar die minder betrouwbaar is? Het verschil is dat we dan straks terug gaan naar wisselkoersen. Je mag echter de Griekse euro ook in Nederland gebruiken. “Grieks” heeft dan qua plek waar je de munt mag gebruiken niet zo veel meer met Griekenland te maken. Het is slechts dat de munt ergens voor staat, namelijk minder kwaliteit en zekerheid vanuit de uitgever.
Misschien komt er dan ook wel een Apple euro, of een Philips euro…
Ik zou bijna zeggen, waarom niet? Het grootste bezwaar is vooral dat je weer heel erg veel rekeningen krijgt met op iedere rekening meerdere valuta en steeds weer die vervelende wisselkoersen. De concurrentie tussen de munten houdt in dat zwakke munten verdwijnen. Vermogens daarin verdwijnen dan ook. Dat zal veel meer druk geven om de kwaliteit van munten op een hoog peil te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *