LADEN

Typ om te zoeken

De toekomst van de euro

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De toekomst van de euro

Als het parlement geen diepgravende discussie kan voeren, moet ons dat niet tegen houden om er zelf en vanuit de basis over te bomen.
De euro is in feite de monetaire eenwording van Europa. Wat er nu nog niet is en uiteindelijk voor het succes van de euro wel nodig is, is een politiek unie binnen Europa. Samen kan het werken, maar die politieke unie is heel ver weg.

Zonder politieke unie is er uiteindelijk ook geen toekomst voor één munt binnen heel Europa. De reden daarvoor is dat Zuid Europa totaal anders is ingericht als Noord Europa.
Beide kampen willen zich niet aanpassen. Uiteindelijk wordt het dus buigen of barsten.
Binnen Noord Europa is er tussen de nodige landen mogelijk wel een modus te vinden om een politieke unie te vormen. Maar… ziet u Nederland en België al samengaan met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Luxemburg? Ziet u al hoe zelfs dát al een enorme weerstand kan oproepen? Duitsland is binnen Europa al dominant, laat staan binnen een unie van Noord Europa. Toch is een Noord Europese unie politiek gezien eigenlijk vrij logisch. Immers is er in die regio ook al een economie die goed op elkaar is afgestemd. De volksaard is ook redelijk samen te voegen en de politiek is grosso modo hetzelfde ontwikkeld. Misschien heeft dat alles ook met het vergelijkbare klimaat te maken.
Zuidelijk Europa is economische gezien beter verdeeld. Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Griekenland zijn landen die veel beter bij elkaar passen dan dat ze economisch en politiek bij bijvoorbeeld Duitsland en Nederland passen. Ze hebben dan ook hetzelfde klimaat dat veel warmer is hetgeen ook een andere werkethos veroorzaakt. Het is nu eenmaal lastig werken met 35 graden Celsius.
Maar maak je twee blokken, dan is overduidelijk dat op dit moment de economische kracht in Noord Europa zit, terwijl Zuid Europa vooral financieel zwakke landen kent, met politiek gezien ook minder sterkere democratieën. In Zuid Europa is men niet zo bereid om belastingen te betalen. Ook dat maakt Zuid Europa economisch zwakker. De nieuwe Oost Europese landen… Tja, dat is meer een uitdaging. Een derde Europese munt? Die landen maken de oplossing alleen maar lastiger vrees ik. Misschien zijn die landen er uiteindelijk wel de oorzaak van dat de politieke unie er niet gaat komen. Immers hoeveel mensen zien het in West Europa serieus zitten om met landen als Roemenië en Bulgarije een politieke unie aan te gaan?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *