Ben van Beurden geeft als CEO toe dat Shell zelf nog niet goed weet welke rol ze kan en wil spelen in de transitie van grijze fossiele energie, naar groene duurzame energie.
In zijn ogen zal pas aan het einde van deze eeuw het aandeel van zonne-energie het leeuwendeel van het energie aanbod leveren.
Vooralsnog zet Shell vooral in op vloeibaar gas (LNG). Dat is schoner dan olie en steenkool en wordt dus door Shell als een tussenvorm gezien naar de gewenste schonere vormen van energie voor de toekomst.
Shell is wereldmarktleider op het gebied van LNG.
Ban van Beurden denkt echter ook dat de hoeveelheid fossiele energie die we verstoken in absolute zin haar hoogtepunt nog niet bereikt heeft. Hij ziet dat de energie vraag harder toeneemt dan dat duurzame energie nu aan extra capaciteit kan leveren. Kortom, we gaan nog meer grijze energie produceren en waarschijnlijk wereldwijd ook nog altijd meer vervuilen. Daarmee kunnen klimaatdoelstellingen de prullenbak wel in.
Als Ben van Beurden gelijk krijgt.
Zoals al aangegeven in “Marktbeeld” van de Beursbox Nieuwsbrief, denk ik dat Ben enige beroepsblindheid kent.
In mijn ogen is het probleem niet de hoeveelheid energie die zon en wind kunnen opwekken. Het grote probleem is dat we die opgewekte energie nu nog niet rendabel kunnen opslaan. Als we dat technische probleem opgelost hebben, dan kunnen we de enorme productiecapaciteit van Zuid Europa en Noord Afrika gaan inzetten. We kunnen daar ongehoord grote zonne-boerderijen opzetten. Genoeg om ons door de koude en donkere winterperiode in Noord Europa heen te helpen.
Dat vergt een technische doorbraak en daarna enorme investeringen. Het zou echter de economie van Zuid Europa en Noord Afrika enorm ondersteunen en alleen daarom al een fantastische zaak zijn. Het structurele probleem van Europa van een zwak zuiden en een sterk noorden zou ermee uit de wereld zijn.
In mijn mening is dan ook die transitie van grijs naar groen er veel sneller dan de oliebaronnen zich kunnen en wensen in te denken.
Ik zie, wat dat betreft, de toekomst zonnig in.