LADEN

Typ om te zoeken

De rol van banken is aan het veranderen

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De rol van banken is aan het veranderen

Vroeger was het zo dat banken liquiditeit in de samenleving brachten. Bedrijven en particulieren konden er geld lenen en zo werd de lokale economie in stand gehouden en ontwikkeld. Om dat te kunnen kregen de banken het recht om hun eigen geld te creëren. Dat heeft de banken tot de machtigste bedrijven in de wereld gemaakt.
Die rol van de banken richting de samenleving is nu sterk aan het veranderen.
Kijk bijvoorbeeld in Litouwen, alwaar Neo Finance nu in enkele jaren tijd al 50% van de consumentenleningen markt in handen heeft gekregen. Een crowdfunding platform heeft de traditionele rol van de banken er in enkele jaren overgenomen.
Het is maar een voorbeeld, maar ook richting ondernemers toe is crowdfunding nu heel belangrijk aan het worden. Het is optisch duurder, omdat er een hogere rente betaalt moet worden, maar het is administratief en bureaucratisch veel makkelijker en daar zitten voor ondernemers enorme besparingen in.
Ik heb dan ook zelf nu meer dan een miljoen euro in leningen via crowdfunding lopen. Ik heb niet eens overwogen naar een bank te gaan.
Waarom laten banken dat gebeuren?

 • De rol van de banken is opgeschoven naar de overheid. De banken zijn nu de financiers van de overheid geworden. Dat is een veel makkelijkere markt, dus minder kosten en minder gespecialiseerd personeel nodig voor de banken.
  Banken hebben de laatste jaren enorme reputatieschade opgelopen omdat ze verstrikt raakten in dubieuze deals met ondernemers. Denk aan Deutsche Bank die links en rechts oplichtingsopzetjes aan het financieren was. Niet in het minst op een gegeven moment nog slechts de enige bank was die met de Trump organisatie in zee wilde gaan. Deze organisatie is nu aangeklaagd als criminele organisatie.
  Die moeilijke consumenten en ondernemingen markten worden dus eigenlijk ‘graag’ door de banken aan andere partijen in de markt overgelaten. Te veel risico en veel te bewerkelijk. Daar moesten banken veel te veel expertise voor in huis hebben. Expertise die niet begrepen werd door de leidinggevenden van de banken. Daarom kon fraude ook zo makkelijk plaatsvinden. De leiding had geen idee waar de werkvloer mee bezig was. Men liet het dus gebeuren, als er maar winst te rapporteren was.
  Banken gaan nu de overheid financieren en de winst onderbrengen in eigen ondernemingen. Zo gaat de Rabobank binnenkort 12.000 huurwoningen bouwen.
  Geldverstrekking binnen de economie wordt nu aan andere partijen overgelaten.
  Wat mij betreft zou dat op een gegeven moment moeten leiden tot een discussie over de wenselijkheid ‘banken’ aan te houden. Immers mogen banken geld creëren, terwijl crowdfunding bedrijven dat niet mogen. Moet die geldcreatie dan onderhand ook niet weggehaald gaan worden bij de banken?
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *