LADEN

Typ om te zoeken

De richting van de dollar (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De richting van de dollar (Tom Lassing)

Eén van de belangrijkste zaken die mij bij de dollar voor ogen schieten, is de vraag of de huidige president een andere lijn inzet dan zijn voorgangers.
Niet dat de president het in de VS voor het zeggen heeft, maar de president is wel een signaal.
Trump is ‘anders’ in heel veel opzichten, maar in één ding is hij volkomen gelijk aan alle voorgaande presidenten.
“America first”.
U dacht dat hij de enige was?
Kom nu toch! De Tweede wereldoorlog is gevoerd om America first te maken. De Marshall hulp kwam er na de oorlog om het doel te ondersteunen en bij dit alles was de dollar als wereldmunt de basis van het geheel.
Dat heeft geen president zo uitgedacht, dat hebben bankiers uitgedacht.
Het gaat allemaal om de dollar.
De Amerikaanse politiek gaat om de dollar. De dollar geeft de bankiers hun enorme macht. Geen leger is zo sterk als de dollar.
Nazi Duitsland is niet door legers verslagen. Duitsland is verslagen omdat het geen geld meer had om grondstoffen te kopen. Dat verlies werd uiteindelijk bevestigd door de legers die het land bezet hebben, maar het lot van Duitsland stond al vast toen de dollars uitbleven. Frankrijk werd in 1940 door de Duitsers verslagen op Amerikaanse banden van legervoertuigen met Amerikaanse motoren en Amerikaanse brandstof en dat alles betaald met Amerikaanse dollars.
Toen dat allemaal ophield, was het binnen enkele maanden gedaan met de zegetocht van Nazi Duitsland. Amerika ging deel uitmaken van de oorlog toen de andere grootmachten al verzwakt waren en Duitsland op haar top was dankzij al die Amerikaanse ‘hulp’.
De dollar moest de wereldmunt worden.
Maar de dollar moest ook ‘zwak’ blijven. Immers kon op die manier de Amerikaanse concurrentiepositie positief beïnvloed blijven worden. Ook de Amerikaanse staatsschuld bleef zo leefbaar.
Ieder jaar 3% er af…
De laatste jaren is dat niet gelukt en dus moeten we nu nog even een inhaalslag doen. De huidige president is daar de ideale man voor. Als hij weer eens diep in de nacht op de WC zit en begint te tweeten is de volgende daling van de dollar slechts een voorspelbaar gevolg. De bankiers hadden zich geen betere president kunnen wensen.
De notie dat Trump een slechte president is wordt dan ook niet door iedereen gedeeld.
Goldman Sachs zit onder Trump stevig in het zadel. Ze hebben minstens vijf sleutelfiguren in het kabinet van Trump zitten. Denk maar niet dat Trump heel gekke dingen kan uithalen die er toe doen.
In mijn ogen is de daling van de dollar dus een gegeven.
Natuurlijk zijn er momenten dat andere munten zwakker ogen, maar gemiddeld moet de dollar 3% op jaarbasis aan koopkracht verliezen. Dat zegt echter niet dat het ook 3% zal verliezen ten opzichte van de euro… Die moet immers ook per jaar zo’n 3% aan koopkracht verliezen.
De Amerikaanse dollar moet echter ten opzichte van andere wereldmunten EXTRA verliezen, want anders verliest de VS haar concurrentiekracht. Daar is de huidige president dus de ideale man voor…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *