LADEN

Typ om te zoeken

De richting van de dollar

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De richting van de dollar

Als we alleen kijken naar hoe de Amerikaanse economie er voor staat, dan zouden we niet anders dan tot de conclusie moeten komen dat de dollar enorm moet gaan dalen.
Het is namelijk beroerd gesteld met de Amerikaanse economie. De rente is er niet voor niets nul.

De overheidsschulden zijn onoplosbaar groot. Bedrijven potten hun geld op en betalen steeds minder belastingen. De middenklasse is aan het verdwijnen en goede banen worden steeds zeldzamer.
De VS is onmiskenbaar een grootmacht in verval.
Dus… dalende dollar.
Niet dus…
Immers moet je die dollar wel vergelijken met andere munten. Bijvoorbeeld met de Yen… De Japanse economie zit al jaren vast in deflatie. Zelfs enorme geldschepping heeft Japanners er niet toe bewogen een actievere economische rol te spelen. In feite zou je ook kunnen stellen dat Japan mogelijk in 1989 haar maximale capaciteit bereikte. Wat we vanaf dat moment zien, is dat de werkloosheid toenam, goede banen verdwenen en grote bedrijven liever geld oppotten en eigen aandelen terug kochten, dan in Japan verder willen groeien. Japan is net even een graadje erger dan de VS en ten opzichte van de dollar zal de Yen het toch steeds structureel afleggen.
Dan de euro. Europa is een prachtig continent, maar Duitsland verslikte zich net in haar toch niet zo brandschone blazoen. Engeland wil de EU verlaten, Griekenland wacht op de volgende crisis. Spanje ook en Italië houdt zich nu stil omdat te veel lawaai ook alleen maar duidelijk maakt dat het land op omvallen staat. De dollar mag zwak zijn, maar de euro gaat de komende twee jaar nog een strijd om te overleven voeren. Die euro legt het ds structureel af tegen de dollar.
Dan de Yuan… China ziet graag haar munt verder verzwakken omdat het haar handelspositie versterkt. En dat kan China wel gebruiken want de 7% groei op jaarbasis is reëel gezien niet langer vol te houden. Er zijn veel te veel (slechte) leningen verstrekt en iemand moet daar de verliezen op gaan nemen.
Meer Yuans uitgeven en daarmee de slechte leningen aflossen, heeft als oplossing in de VS gewerkt en men gaat in China het goede voorbeeld volgen. Met als gevolg een Yuan die nog zwakker is dan de dollar.
En dan Canada. Met veel overtuiging is een nieuwe premier gekozen. Een man met visie. Namelijk de visie dat je je uit de problemen moet gaan lenen. Meer geld de economie in pompen is volgens Trudeau de oplossing. De oplossing is eerder geprobeerd na de Tweede Wereldoorlog. Ze werkte toen. De reden daarvoor was dat men zich uit de problemen kon groeien.
Helaas is dat nu maar niet zo maar het geval. Canada is enorm afhankelijk van dure teerzand ontginning. Daarbij is deze olie moeilijk naar de grootste afzet markt in de buurt te versturen. Amerika doet er alles aan om Canadese olie bij de grens tegen te houden. Canada moet dus naar China gaan uitvoeren. Dat is duur, want op dit moment heeft China zat alternatieven. De prijs per vat is dus lager dan de kostprijs.
Daarbij is in Canada de huizenmarkt al enorm opgepompt. Het beleid van Trudeau kan daarom wel een desastreus voor Canada aflopen. Ik verwacht dan ook een dalende Canadese dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
De enige munt die mogelijk kan winnen van de Amerikaanse dollar is de Zwitserse franc. En daar zullen ze in Zwitserland niet blij mee zijn.
Ook goud en zilver zullen het in mijn ogen gaan winnen van zowel de Amerikaanse dollar als alle andere munten. Verwacht echter niet dat dit in een duidelijke rechte lijn gaat gebeuren. Immers spelen centrale bankiers heel graag met hun belangen in goud en daarmee proberen ze het vertrouwen in hun munt te verhogen en het vertrouwen in goud te verlagen. Als iedereen immers zou kiezen voor goud, dan verliezen de bankiers hun macht.
Het is dus geen spelletje, maar het is voor hen vasthouden aan macht en rijkdom. Als je daarvoor speelt, dan gelden er geen regels meer.
Dat hebben bankiers de laatste twintig jaar wel laten zien.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *