LADEN

Typ om te zoeken

De psychologie van verliezen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De psychologie van verliezen

Mensen vinden winnen leuk, maar verliezen, dat vinden ze heel veel erger dan dat ze winnen leuk vinden.
We zien nu in Rusland ontstaan wat we ook in de VS gezien hebben na de Vietnam oorlog, of dichter bij huis na de verlies finale van het voetbal kampioenschap in 1974.
Verliezen komt gewoon kei en kei hard aan. Zeker als je het idee hebt dat de winst al binnen is.
In Rusland is iedereen er heilig van overtuigd dat Rusland natuurlijk gaat winnen.
Dat ze die oorlog in Oekraïne kunnen verliezen is simpelweg geen denkwijze die in Rusland mogelijk is. Men heeft het idee dat ze het machtigste leger in de wereld hebben en Oekraïne, dat is hun armzalige kolonie in het zuiden.
Om dus de schande en de kater van verliezen te voorkomen zal Rusland ALLES doen om het te voorkomen. Ook de bevolking heeft er daarom in grote meerderheid geen probleem mee dat hun mannen naar het front gestuurd worden. Dat liever dan verliezen.
De Russen gaan dus gekke dingen doen. Bijvoorbeeld de aanslag op de Nordstream pijpleiding. Uiteindelijk is de meest logische dader Rusland.
De VS zou het ook gedaan kunnen hebben, maar die zouden een andere methode gekozen hebben. Immers, waarom met explosieven als je als VS de sabotage ook met software kan realiseren. Rusland wilde dat het zichtbaar was en dan er twijfel zou ontstaan over wie de schuldige is. In alles is het logischer dat Rusland het gedaan heeft.
De vraag is natuurlijk wat Rusland nog meer gaat doen.
Kernwapens zijn geen optie. Het probleem is namelijk dat die wapens de Russen ook raken. Het front is meer dan 1000 kilometer lang. Hoeveel kernwapens zou je willen gebruiken? Nergens is er een concentratie vijandelijke troepen die het interessant maakt om maar één kernwapen te gebruiken. Gebruiken ze er meerdere, dan is de kans groot dat de NAVO wel degelijk keihard toeslaat en Rusland alsnog alles verliest.
In de ‘chain of command’ zal het lastig zijn kernwapens in te zetten. De kans is groot dat er ergens in de lijn toch iemand is die weigert er aan mee te werken. De NAVO zal echter nu moeten bepalen wat de reactie is als ze wel kernwapens inzetten. Binnen enkele minuten moet het antwoord er zijn en dat antwoord moet aan duidelijkheid niets te wensen overlaten en dus duurder zijn dan de winst die de Russen denken te halen in Oekraïne.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *