LADEN

Typ om te zoeken

De Panama connection (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De Panama connection (Tom Lassing)

De rijken zijn een keer het haasje. Met de succesvolle hacking van één van de sleutelbedrijven in de offshore ondernemingen handel is een enorm netwerk aan belastingconstructies blootgelegd.
28 staatshoofden, waarvan er 12 nog in functie zijn, hebben buitenlandse bedrijven die heel veel geld op de bankrekening hebben staan.
Overigens is dat niet alleen legaal, het kan ook goed zijn dat alle geld en handelingen 100% legaal zijn. Het hebben van een buitenlandse onderneming is namelijk niet alleen legaal, het is zelfs aan te bevelen voor mensen met geld. Soms ontkom je er zelfs niet aan. Zo handel ik nu in Amerikaans vastgoed, maar dat kan niet anders dan met een Amerikaans bedrijf. Ik heb daarom niet zo lang geleden een Amerikaanse llc moeten oprichten.
Je moet echter wel je buitenlandse bezit netjes blijven opgeven en je moet er geen illegale handelingen mee (laten) verrichten.
Helaas wordt de route via Panama ongetwijfeld ook gebruikt voor illegale zaken. Net zoals geld, goud, bitcoin, onroerend goed en kunst ook (kunnen) worden gebruikt voor criminele doeleinden. Moeten we daarom dat allemaal opheffen? De vraag is waar we dan moeten wonen.
Crimineel gedrag hou je niet tegen door het verbieden van bijvoorbeeld het bezit van onroerend goed, geld, goud of kunst etc. Je kan het hooguit tegengaan door controles en sancties.
Interessant is te bezien hoeveel hoge EU politici op de lijst staan. Het is natuurlijk wel zo dat je moet kunnen verklaren hoe je aan de miljoenen komt die op de rekeningen van die buitenlandse bedrijven staan.
Het belastingadviesbedrijf Mossack Fonseca blijkt echt tienduizenden klanten te bedienen. Er wordt zelfs gesproken over 600.000 accounts. Er zijn nu 11 miljoen documenten op straat komen te liggen.

Mossack

Overheden hebben er totaal geen moeite mee dat deze illegaal verkregen gegevens nu ineens op straat liggen. In de rechtspraak was ooit het gebruik van illegaal verkregen gegevens not done. Tegenwoordig geldt dit niet langer. De vraag is of de hacking dan ook niet het werk is geweest van een overheid die ernstig in financiële problemen is gekomen en die ondertussen zag dat de elite geld aan het wegsluizen was.
Dit kan wel eens een flink schandaal gaan worden… Immers, wie staan er zoal genoemd in de 11 miljoen documenten?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *