LADEN

Typ om te zoeken

De oplossing uit de economische crisis

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De oplossing uit de economische crisis

Soms kan geschiedenis je wat leren. Zo is de geschiedenis van de Gouden Eeuw in de Nederlanden erg interessant. Hoe kwam het zo dat dit kleine landje zich zo enorm kon ontwikkelen terwijl de grote Europese landen toen zo achterbleven?
Carl Sagen heeft er ooit een programma over gemaakt en ik kwam dat op Internet weer tegen.
Het was in feite heel simpel…
De Nederlanden stonden open voor iedereen, wat je achtergrond ook maar was en wat je ook maar aan gedachtegoed had. Als je bereid was te delen dan mocht je alles denken en mocht je alles publiceren en er een bedrijf omheen bouwen.
In Spanje en Italië waren de priesters indertijd de baas. Vrij gedachtegoed was niet langer gewenst. De dogma’s heersten, want waar de priesters vooral bang voor waren, was het verlies van hun absolute macht over het volk. De wereld was plat en de zon draaide om de aarde heen. Dat was daar de werkelijkheid en wie daar aan twijfelde kon op gevangenisstraf en foltering rekenen. De kerk had alle antwoorden en meer kennis werd niet van je verwacht. Je werd niet geacht over bepaalde onderwerpen zelf na te denken.
In de Nederlanden stond men open voor andere ideeën. Als je je visie kon beargumenteren, dan kreeg je alle ruimte.
Deze denkers werd ook gevraagd hun visie te delen. Rijke vaders stuurden hun zonen om onderwezen te worden door de grootste denkers die vanuit heel Europa naar de Nederlanden kwamen. De Nederlanden inclusief Vlaanderen beleefden hun gouden eeuw in deze periode. Dat is geen toeval.
Als we kijken naar hoe Amerika na de Tweede Wereldoorlog zo rijk werd, dan was het de brede middenklasse die zo belangrijk is. Gratis onderwijs maakte dat de werkzame bevolking van Amerika goed opgeleid was. Iedereen met een talent kon en mocht dat talent ten volle ontwikkelen. De maatschappij maakte bijna maximaal gebruik van de aanwezige capaciteiten.
Dát moeten we koesteren. Gratis onderwijs en open staan voor nieuwe ideeën.
Nederland als kraamkamer voor startups is dus in dat kader een prima idee. Brainport Eindhoven is ook op de goede manier opgezet en is juist daardoor zo’n groot succes.
Delen van kennis en openstaan voor frisse ideeën. Laat het talent maar hier heen komen. Geef denkers en doeners de ruimte en verdeel de rijkdom op een eerlijke manier.
Hieronder de YouTube filmpjes van Carl Sagen

 


Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *