LADEN

Typ om te zoeken

De opbrengsten van de energietransitie

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

De opbrengsten van de energietransitie

energietransitie

We hebben het steeds alleen over de kosten. Er zijn echter ook heel veel opbrengsten. Het punt is echter dat Nederland vanuit een heel luxe situatie komt. We hadden immers gratis gas uit eigen bodem. Heel veel mooier kan je het niet krijgen.
In Nederland hebben we het dus meer over hoeveel een energie transitie minder kost dan niets doen.
Doen we immers niets, dan zullen we merken dat we steeds duurder op de wereldmarkt uit zijn voor fossiele energie.
Niets doen houdt ook in, geen investering doen in betere woningen. Meer en betere isolatie is een belangrijke stap in het in de toekomst goedkoper maken van onze energiebehoefte. In de jaren negentig was de dikte van huisisolatie ongeveer 6 centimeter. Nu praten we over een dikte van 17 centimeter. Zo snel is dat in feite gegaan. Nieuwe woningen hebben dus het voordeel dat ze echt heel veel beter geïsoleerd zijn.
Dát houdt in dat de energierekening bij nieuwe woningen veel lager ligt. De investering kost dus geld, maar de lagere energielasten leveren in de toekomst weer kostenbesparingen op.
Wie de investering niet kan of wil doen zou dus zonder hulp of dwang de hoogste kosten houden.
De beste weg naar de toekomst toe is minder energie verbruiken. We verbruiken 70% van onze energie voor verwarmen en verkoelen van onze woningen. Daar is dus de grootste winst te halen.
Minder achter de computer en een lampje minder aan helpen wel, maar zijn een druppel ten opzichte van de emmer.
Ook de investering (en dus kosten) in opwekking van duurzame energie is terug te verdienen. Ja, het is dus eerst een kostenpost, maar daarna komt die investering terug in lagere lasten.
We neigen er naar alleen te kijken naar de kosten.
Minder energie verbruiken is ook minder vervuilen. Dat houdt dus ook weer in, minder geld hoeven uit te geven om die vervuiling weer ongedaan te maken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *