LADEN

Typ om te zoeken

De nieuwe FED directeur (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De nieuwe FED directeur (Tom Lassing)

Jerome Powell is voor wat betreft zijn taak niet te benijden. Zijn loon zal voor hem veel goed maken, maar of hij erg veel plezier aan de baan zal beleven is de vraag.
Er liggen voor de FED de nodige uitdagingen in het verschiet.
Zo trekt de rente verder aan en de inflatie ook. Het overheidstekort neemt nog altijd rap toe, terwijl de belastingverlaging de onbalans alleen maar zal doen toenemen.
In die omgeving moet de FED een balans zien te blijven vinden waarbij de dollar structureel minder waard wordt, zonder dat er paniek over uitbreekt.
Vooralsnog is de verwachting dat hij de rente heel langzaam verder op zal laten lopen.
Hij gaf echter ook aan dat hij verwacht dat de groei van de economie in 2018 wel eens robuuster kan zijn dan verwacht. Daar schrokken beleggers blijkbaar van, want de beurs reageerde negatief. Een sterke economie kan de FED immers doen aanzetten tot een snellere en grotere renteverhoging. Gezien de enorme schulden is het de vraag hoe lang vooral de Amerikaanse overheid haar schulden kan blijven voldoen. Ook bedrijven doen het nu goed, nu geld bijna gratis voor hen is. Een hogere rente gaat ze veel geld kosten.
(Red: Het punt is dat veel bedrijven door de belastingverlaging aankomend jaar een enorme winst gaan realiseren, daar waar ze afgelopen jaar juist moeten afschrijven omdat hun aftrekposten weggenomen werden. De kans bestaat dus dat er werkelijk ongehoord mooie bedrijfscijfers gaan komen die in 2019 mogelijk niet geëvenaard kunnen worden omdat de Amerikaanse maatschappij dan wel een betere verdeling van de winst eist. De winst van de ondernemingen komt namelijk deels door de belastingverlagingen, maar ook omdat de overheid in de VS veel subsidies naar werkenden afgeschaft heeft. De werkgevers worden geacht om die kosten over te nemen vanuit de belastingverlaging. Dat is echter niet opgelegd en veel bedrijven hebben daar geen trek in, die willen de extra winst liever als winst blijven rapporteren, want dan krijgt de CEO en de rest van de top een hogere bonus. In 2018 komt voor de werknemers de schok, in 2019 komt naar mijn idee de arbeidsonrust omdat ze compensatie gaan eisen)

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *