LADEN

Typ om te zoeken

De ballon klapt nog in 2016

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De ballon klapt nog in 2016

De theorie is, dat luchtbellen (bubbles, ballonnen) in de economie ontstaan in periode van een lage rente. Daarbij is iedereen die er verstand van zegt te hebben positief. Kan ook haast niet anders, want lage rente maakt geld goedkoop en met goedkoop en bijna gratis geld kan je makkelijk geld verdienen. Er wordt dus makkelijk geleend en makkelijk uitgeleend.
Een luchtbel/ballon komt altijd onder druk als de rente weer gaat stijgen. Immers wordt dan al dat goedkoop geleende geld ineens weer duurder. Hoewel de FED na de eerste rentestijging vervolgens het onderwerp weer liet rusten, is de verwachting toch wel dat na een eerste rentestijging de kans op een tweede rentestijging groter is dan een rentedaling. De rente kent historisch gezien namelijk een langjarige trend.
Als de rente stijgt, dan zal de economie beginnen te haperen. Als die tweede rentestijging er nog in 2016 komt, dan zal, voor de nieuwe Amerikaanse president in januari 2017 haar positie inneemt, de economische ballon gebarsten zijn.
Hebben we historische voorbeelden?
Ja, namelijk het moment dat Bush na Clinton president werd. Het zou dus zeker niet de eerste keer zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *