LADEN

Typ om te zoeken

De levensloop van geld

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De levensloop van geld

Ik las een mooie Engelstalig stukje over welke weg geld de laatste 150 jaar doorlopen heeft.
Leest u even mee…

In 1875 was er nog echt goud geld. In Nederland bijvoorbeeld het gouden tientje. Daar zijn er nog steeds zo veel van, dat de ouderdom van die munten geen enkele invloed heeft op de waarde van deze historische munten. Slechts een enkele serie kan een beetje verzamelwaarde hebben, zoals de serie met Wilhelmina met lang haar.
Toen kwam er door goud gedekt geld. De dollar bijvoorbeeld was voor een deel door goud gedekt. Dat deel werd gaande weg steeds minder. Er was nog wel altijd de belofte dat je je dollars kon inleveren tegen een bepaalde hoeveelheid goud.
Tot begin jaren zeventig er de Nixon dollar kwam. De gouddekking viel weg. Maar er volgde een belofte. Namelijk de belofte dat Amerika niet onbeperkt geld zou drukken.
Die belofte bleek niet veel waard, want president Bush jr. bepaalde dat de geldhoeveelheid een staatsgeheim werd en de geldhoeveelheid werd vervolgens enorm uitgebreid.
Wat we nu dus zien, is dat er gigantische hoeveelheden geld in omloop zijn. In Europa printen we sinds 1 maart 2015 60 miljard euro per maand extra bij. Het meest rare is dat de waarde van de dollar en euro niet bezwijkt onder wantrouwen.
Consumenten blijven vertrouwen houden in het geld, ondanks dat je nu al kan zien dat de rijksten ter wereld het geld als confetti gebruiken. Het is voor hen niets meer waard. Ze ruilen het in tegen goud, aandelen, kunst, landerijen etc.
De rijksten hebben hun spaargeld al lang niet meer in euro’s of dollars. De middenklasse, daar waar deze nog bestaat, heeft dat wel.
En wat gaat er nu komen?
Dat is zeer wel mogelijk Chinees goud-geld.
Chinees geld dat gedekt gaat worden door het goud dat China nu koopt voor de waardeloze dollars die ze in grote hoeveelheden weet te verdienen. De Chinezen zijn slim genoeg om die papieren dollars snel in te wisselen voor goud en harde assets, zoals belangen in bedrijven en grond. Ze weten donders goed waar het heen gaat met vooral de dollar. Als de dollar valt, dan valt de euro ook.
En dan?
Dan zal je met ‘echt’ geld over de brug moeten komen als je in China nog wat wilt kopen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *