LADEN

Typ om te zoeken

De kop in het zand/hennep (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De kop in het zand/hennep (Tom Lassing)

Mijn tandarts zal er nog wel wakker van liggen. Onder zijn praktijk was de kelder van het kantoorpand volgebouwd met een enorme hennepkwekerij. Verrassing van de buurman die de kelder gehuurd had, terwijl de tandarts de begane grond huurt.
Het was een kwekerij midden in de bebouwde kom, aan een drukke weg, in een bedrijfsgebouw met meerdere huurders. Hoe krijg je het voor elkaar om zoiets daar op te zetten?
Hoe brutaal is men al om het daar op te zetten?
Sinds bijna 50 jaar wordt deze handel en wandel actief door justitie bestreden. De cijfers zijn indrukwekkend. Iedere dag lezen we wel over opgerolde hennepkwekerijen. Maar ook lezen we iedere dag over vaten met gif die in de natuur gedumpt worden.
De vraag is nu, is het beleid dat we al 50 jaar toepassen ook succesvol?
Is het zo dat we er maatschappelijk samen beter van worden dat we dit al vijftig jaar vervolgen, terwijl we na die 50 jaar constateren dat de resultaten indrukwekkend zijn… en tegelijk dat het probleem alleen maar groter geworden is.
Wat is het succes van al die opgerolde kwekerijen waard als de hoeveelheid kwekerijen tegen de klippen in groeit?
De huidige weg is daarom in mijn ogen een doodlopende weg. De misdaad wordt brutaler, de aanpak verliest terrein.
Dan kan je twee dingen doen:
1. De weg van de Filipijnen. Standrechtelijke executie van iedereen die zich inlaat met de verkoop van drugs. Dat geeft in het begin wat overlast zoals bloed op straat en af en toe wat onschuldige omstanders die ook een kogel krijgen, maar je moet er wat voor over hebben. Nadat je de eerste paar honderd drugdealers afgeschoten hebt, zullen de meeste anderen slim genoeg zijn en uitwijken naar landen waar ze minder heftig reageren op je handeltje.
Ik mag hopen dat u inziet dat dit niet de weg is die we moeten gaan lopen.
Er is nog een oplossing:
2. Ga een deel van de problemen legaliseren. We weten immers dat het roken en privé verbouwen van wiet geen noemenswaardige schade aan richt. Het is vergelijkbaar met roken en drinken. Het roken van wiet is zelfs waarschijnlijk nog wel gezonder dan het drinken van alcohol.
Geef dus iedereen die dat wil de ruimte om, volkomen legaal, wiet te kweken en te roken.
Overweeg ook om kwekers de licentie te geven om voor de legale recreatieve handel en apothekers hennep te kweken.
Wat zijn de gevolgen?
We kunnen daar bij putten uit de eerste Amerikaanse resultaten. Die liegen er niet om. Criminaliteit loopt fors terug. Kosten politie inzet neemt fors af. Belastingopbrengsten nemen flink toe EN de economie groeit.
Er is echter nog een resultaat… De kosten van gezondheidszorg nemen enorm af!
Het aantal mensen dat in de problemen komt door (illegaal) drugsgebruik neemt af, maar ook de noodzaak voor dure medicijnen neemt enorm af.
Dat laatste is één van de belangrijkste redenen waarom de farmacie tegen legalisering is. Het is namelijk slecht voor hun handel. In de VS is het grootste drugsprobleem niet het gebruik van illegale drugs, maar het is de misbruik van juist de legale drugs.
De medicijnenmakers varen er wel bij. Die zien graag dat de maatschappij doorgaat zoals nu. Dan verdienen ze maximaal. Het voordeel is, de artsen zijn hun drugsdealers. Alles volkomen legaal.
Vooral een partij als de VVD, maar ook de christelijke partijen laten de oren makkelijk hangen naar de belangen van de grote medicijnenmakers. Immers, dat zijn economische dragers en ja, dat is nu belangrijk…
Vernieuwen, veranderen, het is eng en het zijn nu eenmaal behoudende politieke partijen die ook nog te maken hebben met de bestaande zware lobby van deze belangrijke industrie.
Geld is macht en zo wordt in Nederland een logische aanpassing van beleid vanwege de macht van het geld niet doorgevoerd.
Het is heel simpel en het is heel triest.
We steken onze kop in het zand en gaan door op de doodlopende weg. Ergens zal de kade het schip keren en dan zal de dan ontstane situatie de politiek wel dwingen tot een keuze. Ik hoop alleen maar dat het niet de eerste keuze gaat worden. Eenmaal die weg ingeslagen, gaat het van kwaad tot erger.
Immers heb je dan een overheid die mensen als beesten afknalt. Daar hebben we in Europa al genoeg ervaring mee opgedaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *