Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De impact van Irak

Net was de olie-export weer goed op gang gekomen, lijkt de Iraakse overheid omver geworpen te worden vanuit het Noorden.
De Soennitische minderheid heeft samen met ISIS de wapens weer opgepakt.

Die Soennieten hebben niet veel met ISIS, maar ze hebben nog minder met de huidige Irakese regering. Zo wordt de vijand van je vijand vanzelf je vriend. Maar stel dat ISIS en de Soennieten winnen, dan is het 100% zeker dat je vijand die even je vriend was, weer je vijand zal worden. ISIS is namelijk extreem barbaars bezig. Nu waren de Soennieten onder Saddam Hoessein ook niet vies van het nodige geweld, maar ISIS gaat net weer enkele stappen verder.
Irak is binnen de OPEC weer de tweede exporteur geworden. Als die zou wegvallen, dan heeft dat consequenties voor OPEC. Hun belang in de wereldhandel is toch al tanende.
Ondertussen is de olieprijs al fors gestegen. In de wereld is met er niet gerust op.
Miljoenensteden zijn al vrij makkelijk door ISIS ingenomen. Er is weinig verzet.
Bijna niemand zit op ISIS te wachten, maar je er tegen verzetten is een andere zaak. Als je je verzet en je verliest, dan is dat het einde van je leven.
Dat kan je OF heel erg motiveren, of het verlamt je.
In het noorden van Irak verlamde het de bevolking. De meerderheid is er Soennitisch. Het is er kiezen tussen twee kwaden en op dit moment is ISIS de machtiger partij van die twee.
De Koerden zijn niet blij met ISIS. Daar verwacht ik meer verzet. ISIS zal waarschijnlijk het liefst Koerdistan letterlijk links laten liggen op weg naar Bagdad. Immers is Bagdad de grote prijs. Wie die enorme stad in handen heeft, is machthebber in Irak.
Ook in Bagdad is een flink deel van de bevolking Soenniet. De vraag is hoe graag de Soennieten de burgeroorlog terug in Bagdad willen brengen.
Een val van Bagdad zal de wereld ongerust maken.
Ten zuiden van Bagdad is het land overwegend Sjiitisch. De bevolking zal er zich wel verzetten. Maar als ISIS en de Soennieten het lukt om heel Irak onder de voet te lopen en de olie inkomsten voortaan naar hen vloeien, dan is het de vraag hoe Amerika gaat reageren. Immers was die dubbele Golfoorlog ooit bedoeld als verzekering van de oliestroom. Amerika heeft die oliestroom op zich zelf niet meer nodig, maar een Irak in handen van islamitische rebellen, dat was toch ook de bedoeling niet. De val van Bagdad zal Amerika dwingen tot actie.
Het lijkt tijd te worden om in wapen aandelen te gaan beleggen. Binnenkort kunnen immers de nodige nieuwe orders voor wapens verwacht gaan worden… Als het niet in Irak is, dan wel in Oekraïne, Syrië, Filipijnen, Indonesië, Japan, Korea… De lijst wordt langer en langer.
De honger naar bloed neemt wereldwijd steeds verder toe. En als het bloed door de straten loopt, dan moeten beleggers alert worden… maar ik geloof niet dat dit spreekwoord op deze manier letterlijk genomen zou moeten worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *