LADEN

Typ om te zoeken

De doodbelasting afschaffen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De doodbelasting afschaffen? (Tom Lassing)

De belasting op erfenissen wordt gezien als een doodbelasting en dat is gruwelijk. Toch wil ik hier pleiten voor het INVOEREN van een heel specifieke doodbelasting.
Lees vooral verder…
De rijksten in de wereld willen heel graag geen enkele belasting op erfenissen, omdat ze zo hun rijkdom in de familie kunnen houden. De oneerlijke verdeling van de rijkdom in de wereld wordt zo van generatie tot generatie overgeheveld.
Dáár wil ik vanaf.
Niet dat de rijke families alles kwijtraken, maar wel van het feit dat rijkdom in feite het recht van bepaalde families is, terwijl heel veel anderen tot generaties verder tot armoede veroordeeld blijven, puur en alleen omdat ooit iemand in de familie rijk of arm is geworden.
Daarom pleit ik voor een stevige erfenisbelasting voor erfenissen die groter zijn dan 1 miljoen euro.
Daaronder gaan we de doodbelasting afschaffen. Is dus de erfenis minder dan 1 miljoen, dan kan deze belastingvrij worden verstrekt.
Is de erfenis groter dan 1 miljoen, dan moet boven het miljoen 50% worden afgestaan aan de samenleving. Als je dood bent, dan heb je immers niets meer aan je geld.
Maar… Er is een maar.
Bij grote vermogens bestaat de erfenis vaak uit aandelen en onroerende goederen.
De belasting op de erfenis mag eventueel worden afgedragen in aandelen. Zou dus de erfenis bestaan uit (aandelen van) bedrijven, dan krijgt de samenleving (de staat) een deel van de aandelen van het bedrijf in bezit en kan het bedrijf als zodanig wel blijven bestaan.
Veel meer dan nu het geval is, zal dus ‘de staat’ moeten staan voor ‘de samenleving’.
Wat is het gevolg van deze doodbelasting op grote vermogens:
Het gevolg zal zijn dat mensen al veel vroeger dan voorheen hun vermogen gaan ‘verdelen’ door ieder jaar maximaal giftvrijstellingen te gebruiken. Dat is ook echt de bedoeling van deze belasting, dus het zal worden aangemoedigd. Immers zijn er dan al veel meer gezinnen ‘rijk’ dan voorheen. Uiteindelijk draait de economie op geld dat rondgaat en als de warme hand geeft, dan is dat in alle opzichten prettiger dan dat de koude hand geeft. (Warme hand is geven bij leven. Koude hand is de erfenis na de dood)
Uiteindelijk is het zo dat er geen enkele noodzaak is voor gezinnen of personen is om meer dan 10 miljoen te bezitten. Het mag wel, maar er is geen noodzaak.
Eén van de beste pijlers waarop een samenleving kan staan is een zo goed mogelijke verdeling van de rijkdommen. Als daarvoor een doodbelasting nodig is op extreem grote vermogens, dan pleit ik daar voor.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *