LADEN

Typ om te zoeken

De cyclische oliemarkt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De cyclische oliemarkt

We zien nu in de markt goed hoe de cyclische beweging in de oliemarkt uitpakt. Als de olieprijs hoog is, dan verdienen oliebedrijven veel geld. Natuurlijk moeten ze wat bewaren voor slechtere tijden, maar de realiteit is dat ze dat vaak niet doen. De druk om maximale winst te maken is groter dan om de tent duurzaam te beheren.
Ze gaan in goede tijden dus allemaal op zoek naar mogelijkheden om te investeren. Het aantal boortorens neemt toe en de productie dus ook.
Meer aanbod en gelijke vraag houdt in dat de prijzen dalen.
Zodra de prijzen dalen worden de investeringen in R&D terug geschroefd. Ook het aantal boortorens neemt af. Men stopt het zoeken naar olie op lastige plaatsen. Niet voor niets dat Shell nu ten noorden van Alaska gestopt is met het zoeken naar olie.
De productie neemt af en als de vraag naar olie gelijk blijft, gaat de prijs door de (dreigende) tekorten weer omhoog.
Dat is de theorie van de cyclische beweging. Die theorie komt redelijk overeen met de werkelijkheid, ware het niet dat in het bovenstaande voorbeeld de vraag steeds constant is gebleven. In werkelijkheid is die vraag pertinent niet constant. Daarbij is er in de werkelijkheid ook nog zoiets als de termijnhandel. Die termijnhandel bepaalt voor een fors deel de prijzen. Er gaat niet zo veel olie in rond, maar haar invloed op de prijs van olie is desalniettemin enorm.
Waarom is de olieprijs dit jaar zo enorm hard en zo onverwachts gedaald?

bearishe grafiek
Mijn kwartje is dat de banken de termijnmarkten verlaten hebben omdat ze zich realiseerden dat hun manipulaties van die markt wel eens illegaal kunnen zijn geweest. Door nu die markt snel te verlaten, hopen ze dat niemand de moeite nog neemt om hun handel en wandel in die markt eens goed te onderzoeken.
Door het snelle vertrek viel de liquiditeit volledig weg en als gevolg daarvan halveerde de prijs van olie en kwam ze, historisch gezien, op veel reëlere hoogtes.
Maar met de huidige prijs had geen oliemaatschappij rekening gehouden. Vandaar dat ze nu heel veel mensen ontslaan en dat het aantal boortorens dramatisch afneemt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *