LADEN

Typ om te zoeken

De creatie van geld

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De creatie van geld

In het Britse parlement is op 20 november 2014 een debat gehouden over het geldsysteem.
Al aan het begin van die twee uur durende bijeenkomst is al zichtbaar dat de zaal vrijwel leeg is. Het onderwerp interesseert de meeste parlementsleden blijkbaar totaal niet.
Steven Baker weet het goed te zeggen, alleen wie heeft er geluisterd?
Wat er in ieder geval moet gebeuren, is dat de privileges van banken weggenomen moeten worden. Het creëren van geld uit niets moet afgelopen zijn.
Het huidige geldsysteem is er de oorzaak van dat men het verward met kapitalisme. Het heeft echter niets met kapitalisme te maken, maar het zorgt er wel voor dat de excessen van kapitalisme ontstaan. De banken zijn extreem rijk en machtig omdat ze geld uit niets kunnen creëren en met dat geld andere bezittingen kunnen kopen of verkrijgen.

Een interessant item in dat debat is het aanhalen van een IMF rapport van april 2006. Daarin geeft het IMF aan dat het doorverkopen van de schulden door de banken de kans op een crisis deed afnemen. Anderhalf jaar later stortte het systeem in en iedereen was het er wel over eens dat het doorverkopen van schulden de hoofdoorzaak van de crisis was. Kortom, zelfs het IMF had geen idee wat de risico’s waren. En dat IMF moet nu wel weten hoe het zit?
Welke cursus hebben ze ondertussen gedaan om tot die kennis te komen?
Kijk hier naar het debat (2 uur en een kwartier)

 

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *