LADEN

Typ om te zoeken

De beurs is de economie niet

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De beurs is de economie niet

In de pers leest u vaak dat het goed met de economie gaat als de beurs hoog staat. Die twee zaken hebben echter weinig met elkaar te maken.
Ook wijst men er vaak op dat een hoge beurs wijst op veel vertrouwen van beleggers in de economie. Ook dat wens ik te betwijfelen. Immers is het aandeel van menselijk handelen op de beurs heel klein geworden. Zo’n 90% van de handel vindt plaats via computerprogramma’s die bepalen wat er gedaan moet worden. Die laatste 10% zijn vaak ook geen kleine beleggers. Als we kijken wat het aandeel is van de kleine belegger op de beurs, dan vrees ik dat die de één procent van de handel niet eens haalt. En die moet dan van beslissende invloed zijn op het totale sentiment?
Neen dus.
Het beurssentiment wordt bepaald door algoritmes. Slechts in héél zeldzame gevallen zal een paniek nog invloed kunnen hebben. als dan paniek uitbreekt, dan stopt men de algoritmes en vervolgens stort de markt in.
De beurs is simpelweg geen plek waar je menselijk sentiment moet meten. Het mist simpelweg het feit dat er mensen op actief zijn. Hoe kan je nu zonder menselijk handelen spreken over menselijk sentiment?

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *