LADEN

Typ om te zoeken

Crowdfunding (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Crowdfunding (Tom Lassing)

Ik ben er helemaal weg van… en toch.
Laat ik beginnen aan te geven waarom ik er zo weg van ben. Het feit dat we ‘samen’ geld bijeen brengen om initiatieven te steunen is een groot goed. Niet alleen kunnen we zo de invloed van banken verminderen, maar we bouwen ook veel meer ‘samen’ iets op.
Maar helaas houdt het vaak al op voordat we ‘samen’ bereiken.
In mijn ogen zijn veel crowdfunding initiatieven tegenwoordig vooral initiatieven waarbij de bank al bij de voordeur zegt dat de ondernemers niet binnen hoeven te komen. De banken zijn daarbij niet gek.
Ze zien al direct in dat de kans van slagen heel klein is.
Ga jij maar lekker maar crowdfunden, die investeerders zijn toch minder streng op de voorwaarden, dus vindt maar een paar particulieren met te veel geld.
Helaas ben ik bang dat het percentage aan mislukte projecten de komende tijd enorm gaat toenemen. Niet alleen omdat de projecten minder goed doordacht worden, maar ook omdat erg makkelijke denkende ondernemers vooral op jacht zijn naar snel en makkelijk geld.
Het is geen win/win meer. Je kan rente krijgen, maar als het echt een succes wordt, dan heb je geluk, dan krijg je je geld terug en heb je pech, dan ben je alles kwijt. Dat is geen gelijk speelveld.
Crowdfunding zou juist veel meer een win/win moeten zijn. Stel toch dat je de nieuwe facebook aan het funden bent… Dan wil je toch als crowdfunder in de toekomst ook wel een paar aandeeltjes mogen ontvangen als het een succes wordt?
Dán gaan de geldverstrekkers ook voor de crowdfunder aan het werk om het initiatief tot een succes te maken.
Nu geef je geld en daar blijft het vaak bij. Doodzonde. Juist die crowdfunders zijn potentieel je beste verkopers.
De ondernemers beginnen er niet aan, want het gaat ze om snel geld, en niet zo zeer om succes. Het krijgen van dat snelle geld is hun grote succes in feite al. Waarom dan nog erg hard werken om met dat geld te ondernemen?
U bent als potentiële crowdfunder gewaarschuwd! Kies uw projecten heel bewust en probeer de ondernemers achter het initiatief te kennen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *