LADEN

Typ om te zoeken

Crowdfunding en de belasting

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Crowdfunding en de belasting

Nu crowdfunding steeds populairder wordt (en interessanter?) is het van belang om ook te kijken naar de fiscale afhandeling daarvan.
Er zijn grofweg vier vormen waarin u meedoet met crowdfunding.
De eerste is meedoen als aandeelhouder. Fiscaal gezien geldt dan hetzelfde als dat u aandelen op de beurs koopt. Waar u bij moet uitkijken, is dat u niet onbedoeld een ‘aanmerkelijk belang’ (>5%) opbouwt. Immers vervallen dan de fiscale voordelen van u als privé persoon.
De tweede mogelijkheid is dat u een lening verstrekt en daarover een rentevergoeding krijgt. Uiteraard moet u dan goed kijken of er zekerheden gesteld worden. U heeft in privé een vordering uitstaan en die vordering moet u bij uw vermogen tellen.
Gaat de lening verloren, dan kunt u deze niet aftrekken. Het enige dat zal plaatsvinden is dat uw vermogen in box drie lager wordt.
De derde mogelijkheid is een beloning in de vorm van een product of dienst die u (evt. met korting) krijgt. Hier is het simpel. Uw vermogen neemt af. U heeft immers het geld weggegeven. Let wel op… Als het project nog niet van start is gegaan en u uw geld nog terug zou kunnen krijgen omdat het allemaal geen doorgang gaat vinden, dan blijft het uw vermogen en moet u het blijven bijtellen. Als de ondernemers van start is gegaan, dan is het geld niet meer van u.
Zodra u uw product krijgt, ligt het aan de aard van de beloning of dit belast zal zijn.
De laatste vorm van crowdfunding is de gift. U schenkt aan het doel. Dat kan onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Zodra uw beloning geaccepteerd is, is het uw vermogen niet meer.

Uiteraard raad ik u aan om contact op te nemen met deskundigen, zoals uw accountant, om te bezien of e.e.a. fiscaal gezien gunstig kan worden geregeld.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *