LADEN

Typ om te zoeken

Corona acties door WHO en Trump

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Corona acties door WHO en Trump

Trump leugens

Gewoon keihard liegen en de fans slikken het als zoete koek. Gisteren schreef ik al over het feit dat Trump de WHO de schuld geeft van zijn falen.
Het zou aan de WHO liggen dat Trump niet ingreep.

De feiten liggen anders, maar feiten doen er voor Trump en zijn grootste fans niet toe.
Ik heb daarom per datum vastgelegd wat er zoal over Corona is gezegd en gedaan. Vooral door de WHO en Trump.
Laat de feiten maar voor zich spreken…

31 december 2019 meldt China het feit dat er een nieuwe Corona familie besmettelijke ziekte is uitgebroken. Volgens China zijn er 44 gevallen bekend. Het is nog niet duidelijk om wat voor virus het hier gaat.

2 januari De WHO heeft haar Incident Management Systeem op drie niveaus geactiveerd. Alle aangesloten landen kunnen meelezen hoe deze ziekte zich ontwikkeld en wat er tegen gedaan kan worden. Alle informatie wordt geupdate en medische kits worden voorbereid. Alle aangesloten landen wordt opgeroepen actief mee te doen. De medische wereld is wereldwijd gewaarschuwd. Per land verschilt het of ook de politiek al op de hoogte wordt gebracht. De WHO waarschuwing komt ook in kranten te staan.

3 januari Biedt de Amerikaanse CDC directeur naar aanleiding van de WHO oproep aan om experts vanuit de VS naar China te sturen. Er komt daarop geen antwoord vanuit China.

Zuid Korea begint te onderzoeken of reizigers uit China besmet zijn geraakt.

6 januari wordt afgeraden naar Wuhan te gaan. Japan activeert haar gezondheidsmonitoring systeem vanwege de WHO waarschuwing.

7 januari De CDC zet een monitoring op richting Wuhan. De Chinezen hebben het nieuwe virus kunnen identificeren.

11 januari komt de officiële Amerikaanse waarschuwing niet naar Wuhan te reizen. Volgens de Chinezen komt het virus vanuit een voedselmarkt in Wuhan.

12 januari China geeft de genetische gegevens van het nieuwe virus vrij zodat overal in de wereld gewerkt kan gaan worden aan test kits.

13 januari Er wordt een eerste geval van Corona in Thailand gerapporteerd. De zieke kan worden gelinkt aan Wuhan, China.

14 januari De eerste 35 infrarood thermometers zijn in China in werking gesteld op bepaalde vliegvelden, stations en ferryterminals.

15 januari Een eerste geïmporteerde zieke in Japan.

16 januari Japan neemt nu meer maatregelen om Corona buiten de deur te houden.

17 januari de CDC begint passagiers uit China op drie Amerikaanse vliegvelden te controleren. Thailand doet hetzelfde.

20 januari hoort de wereld voor het eerst van Dr Fauci. Hij geeft aan dat er gewerkt wordt aan een vaccin. De eerste geïmporteerde zieke in Zuid Korea wordt gerapporteerd. In China officieel nu 278 gevallen. Van die patiënten zijn er nu 6 overleden.

21 januari de WHO geeft haar eerste Corona rapport uit. Daarin staat dat China pas op 7 januari het virus heeft kunnen identificeren als een nieuw type Corona virus.

22 januari Jan. 22: A reporter asks if there are worries about a pandemic. Trump responds:
“No. Not at all. And we have it totally under control. It’s one person coming in from China, and we have it under control. It’s — going to be just fine.”

24 januari gevraagd naar angst voor Corona zegt Trump dat er geen enkele reden tot paniek is. Zijn tweet:
China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!

27 januari Het Witte Huis zet een task force op.

29 januari de task force is aan het werk en zal de president op de hoogte gaan houden: The White House forms a coronavirus response task force, initially led by Health and Human Services Secretary Alex Azar.

Op 30 januari 2020 geeft de WHO aan dat het Coronavirus een internationale noodsituatie is.
Dat betekent dat de volksgezondheid in verschillende landen gevaar loopt door de verspreiding van het virus. Pogingen om het in te dammen, moeten nu internationaal worden gecoördineerd.
Voorlopig roept de WHO nog niet op tot ‘overbodige’ beperkingen van reizen en handel drijven. Landen zijn nu verplicht eventuele opgelegde maatregelen na te leven. Ook moeten ze vanaf nu alle informatie over het virus en de verspreiding ervan met elkaar delen.
Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zegt dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver relatief beperkt is gebleven. Het gaat om 98 besmettingen in 18 landen buiten China. In China heeft het virus inmiddels aan zeker 213 mensen het leven gekost. Het totale aantal besmettingen is opgelopen naar 9692, in de provincie Hubei zijn officieel 6.000 mensen besmet.
Tijdens een rally in Iowa zegt Trump: “We think we have it very well under control. We have very little problem in this country at this moment — five. … we think it’s going to have a very good ending for it.”

Dat was 30 januari. (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5004161/who-coronavirus-china-noodsituatie-waarschuwing) (In Nederland en België 31 januari in het nieuws)

31 januari wordt de Corona uitbraak door de regering Trump een publieke gezondheid noodsituatie genoemd. Er komt zonder overleg met andere landen (waar de WHO juist had gevraagd wel te coördineren) direct vanuit de VS zonder overleg met anderen een verbod om te vliegen van en naar China. Amerika gaat dicht voor iedereen die potentieel een gezondheidsrisico zou kunnen vormen. Deze actie wordt internationaal gezien als een paniek actie en vooralsnog overbodig omdat je de passagiers kan testen bij zowel vertrek als aankomst. De schrik zit er nu goed in bij onder meer beleggers. Het besef begint door te dringen dat mede door de abrupte actie van Trump de economie wel eens zwaar geraakt kan gaan worden. Nog altijd geloven we dat zo’n lock down zoals in China bij ons onmogelijk is, als de Amerikaanse president maar niet in paniek raakt en iedereen die reist getest gaat worden.

De WHO was zelf een maand eerder gewaarschuwd over de uitbraak in China. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
A pneumonia of unknown cause detected in Wuhan, China was first reported to the WHO Country Office in China on 31 December 2019.

2 februari: de CDC gaat op acht vliegvelden controleren.
Trump zegt bij Fox News host Hannity: “We pretty much shut it down coming in from China.”

4 februari: Trump geeft in de State of the Union aan dat hij alles in het werk zal zetten om Corona buiten de VS te houden.

5 februari worden Congres en Senaatsleden op de hoogte gesteld van wat er aan kan gaan komen. Hierom gaan enkele Congres en Senaatsleden hun aandelen verkopen, terwijl ze naar buiten toe aangeven dat er niets aan de hand is.

7 februari de WHO waarschuwt dat er wereldwijd een tekort aan beschermingsmiddelen zijn. Dezelfde dag stuurt de VS 18 ton aan middelen naar China. Een mooi gebaar, maar later blijkt dat de VS deze middelen beter zelf in eigen land ingezet had.

9 februari de Gouverneurs worden op de hoogte gesteld.

11 februari the WHO noemt het virus vanaf nu COVID-19

12 februari: De VS zendt testkits naar 30 landen die helemaal geen voorraad van deze middelen hebben.
Tevens:
Research and innovation forum sets priorities for COVID-19 research
More than 400 experts and funders met at WHO’s Geneva HQ to accelerate research to stop the COVID-19 outbreak. Featuring updates from the frontlines of the response in China, the meeting addressed issues such as: developing easy-to-apply diagnostics, accelerating existing vaccine candidates and preventing infection.

12 februari wilden de Amerikaanse deskundigen naar China, maar hadden nog altijd geen toestemming van China om te komen.

14 februari de CDC begint in 5 labs met het onderzoeken van het virus. Doel is een medicijn te ontwikkelen.
Trump zegt: “We have a very small number of people in the country, right now, with it. It’s like around 12. Many of them are getting better. Some are fully recovered already. So we’re in very good shape.”

17 februari kwam de waarschuwing vanuit de WHO dat men wereldwijd geen massale bijeenkomsten meer zou houden. Ook werd aangeraden reizigers te controleren en testen. Bij twijfel in quarantaine brengen.

18 februari werden er vanuit de WHO medische noodvoorraden gestuurd naar 21 landen. In de VS de mededeling dat de HHS gaan samenwerken met Sanofi Pasteur om snel een vaccin op de markt te kunnen brengen.

20 februari WHO: wereldwijd 77.000 bevestigde gevallen in 27 landen.

21 februari de waarschuwing dat de landen NU moesten ingrijpen, voor het te laat was.

22 februari het Amerikaanse deskundigen team is eindelijk in China aangekomen.

24 februari Oproep vanuit de UN secretaris generaal om snel maatregelen te nemen om te testen en iedereen die ziek is apart te nemen. Herhaalde oproep om niet in de racisme val te trappen en de ziekte COVID-19 te blijven noemen.
De regering Trump verzoekt bet Congres om 2,5 miljard dollar beschikbaar te stellen om de verspreiding van het virus in de VS tegen te gaan.
Aandacht in Europa vanwege de problemen in Noord Italië. Een WHO team gaat naar Italië.
De aandelenbeurzen crashen. De Dow Jones verliest meer dan 1.000 punten.
Trump tweet: The virus “is very much under control” and the stock market “starting to look very good to me!”

25 februari een WHO team is naar China om daar te leren en zien wat er gedaan is. Herhaalde oproep om zieken niet te discrimineren, maar ook anderen niet te discrimineren. De ziekte is geen reden om bepaalde bevolkingsgroepen dwars te zitten.

26 februari, advies van de WHO naar de bevolking over hoe jezelf te beschermen. Ook tips naar werkgevers over hoe ze hun werknemers kunnen beschermen.
Trump is in India en bespreekt de aanpak van Corona met premier Modi. Er is een persbijeenkomst waarop Trump iets zegt over Corona. Volgens Trump hebben ze het volledig onder controle. Amerikanen mogen wel terug naar de VS komen. We zijn heel dicht bij een vaccin…
In Californië een eerste geval waarvan niet bepaald kan worden hoe deze persoon ziek is geworden. Het virus is blijkbaar losgebroken in de staat en pertinent niet meer onder controle. Vice president Mike Pence gaat de Task Force leiden. Volgens Trump is de VS: “really prepared.”

27 februari de WHO gaat nu dagelijks persbijeenkomsten geven. (Dat deden ze al een paar dagen, maar nu is het officieel)

28 februari WHO: “Handen wassen en 9 andere acties die je zelf kan uitvoeren om het risico te verkleinen.
Trump geeft in een speech in een rally in South Carolina aan dat de Coronavirus kritiek naar hem toe een nieuwe Democratische hoax is.

29 februari Reizen naar Zuid Korea en Noord Italië wordt in de gaten gehouden, reizen van en naar Iran vanuit de VS verboden. Ben je de laatste twee weken in Iran geweest, dan geen toegang tot de VS.
In de VS geeft de FDA een richtilijn uit waarmee breder getest mag worden.

2 maart Aandacht naar Iran, alwaar het virus ook al flink blijkt huis te houden.
De tijd om het af te wachten is nu echt voorbij. Landen MOETEN nu handelen. De ziekte is in te dammen, maar je moet al begonnen zijn, of vandaag nog beginnen.

3 maart Er zijn door de WHO al 500.000 beschermingssets gestuurd naar in totaal 47 landen, maar duidelijk is dat de landen zelf totaal niet voorbereid zijn. De WHO doet de aanbeveling de productie van medische hulpmiddelen met 40% te verhogen.
In de VS mag eindelijk getest gaan worden door anderen dan de CDC. Er blijken amper tests aanwezig te zijn.

4 maart Opnieuw de waarschuwing vanuit de WHO dat je COVID-19 serieus moet nemen. Amerika gaat 500 miljoen N95 mondkapjes bestellen. Deze zullen de komende 18 maanden geleverd moeten gaan worden. De Amerikaanse HHS geeft de CDC 35 miljoen dollar om daarmee de Amerikaanse staten in staat te stellen de bevolking in te lichten. De VS loopt nu hopeloos achter want dat had al lang gedaan moeten zijn!
Het congress keurt een 8,3 miljard steunpakket goed. Veel meer geld dan Trump had gevraagd.
Trump geeft in een interview de regering Obama de schuld voor de puinhoop. Later blijkt uit factchecking dat in 2006 het door Trump aangehaalde besluit was genomen. Dat was onder Bush Jr.

5 maart COVID-19 is een bedreiging voor ieder land. Je gaat er niet aan ontkomen. Herhaalde oproep om de aanpak goed te coördineren en ook heel serieus te nemen.

6 maart Een WHO publicatie voor bedrijven die een vaccin willen ontwikkelen. De WHO deelt informatie zodat bedrijven zo snel mogelijk aan het werk kunnen en ook kunnen leren van elkaar.
In de VS tekent Trump een wetsvoorstel waarmee 8,3 miljard vrij moet komen voor de aanpak van de Corona uitbraak. Hij blijft bewust handen schudden. Ook heeft Trump zijn verkiezingspetje op terwijl hij persconferenties over Corona houdt.
https://abcnews.go.com/Politics/trump-professed-germaphobe-continues-shaking-hands-amid-coronavirus/story?id=69441047
Trump wil een cruiseschip vol met zieken buiten de VS houden omdat ze de statistieken negatief beïnvloeden: “I would rather (Grand Princess passengers stay aboard) because I like the numbers being where they are. I don’t need to have the numbers double because of one ship.”
Volgens Trump kan iedereen die een test wil een test krijgen. Dat bleek totaal niet het geval te zijn. Er zijn amper tests in de VS beschikbaar. Dezelfde dag een tweet van Trump waarin hij de media en Democraten beschuldigds van trying to “inflame” the situation “far beyond what the facts would warrant.”
Zijn totale tweet: The Fake News Media and their partner, the Democrat Party, is doing everything within its semi-considerable power (it used to be greater!) to inflame the CoronaVirus situation, far beyond what the facts would warrant. Surgeon General, “The risk is low to the average American.

8 maart Maar liefst 100 landen melden nu Corona gevallen. In totaal zijn er wereldwijd nu officieel 100.000 gevallen. Herhaalde oproep dat ieder land het virus serieus neemt en acties onderneemt om de verspreiding tegen te gaan.

9 maart oproep aan alle landen om de verspreiding tegen te gaan. Ook als er nog maar weinig gevallen in je land bekend zijn. In de VS een oproep van Trump dat het Congres een payroll belastingverlaging door moet voeren.

10 maart Hoe blijf je geestelijk gezond tijdens deze crisis. Een uitleg door de WHO. Herhaalde oproep om niet te discrimineren tegen zieken of bevolkingsgroepen.
In de VS hebben Trump en Pence een gesprek met de verzekerings CEO’s waarbij ze proberen het bijbetalen voor slechtverzekerden ongedaan te krijgen. Niet verzekerden hebben hier niets aan. De afspraken blijken boterzacht te zijn.

10 maart hoe moeten scholen omgaan met Covid-19? Er komt uitleg vanuit de WHO.

Heel Italië gaat in lock down.

Een deel van de speech en de daarna gestelde vragen aan en van Trump:
THE PRESIDENT: So we just had a great meeting. Tremendous unity in the Republican Party. And we’re working on a lot of different things. We’ve also had some very good updates on the virus. That’s working out very smoothly. Tremendous people. It’s a tremendous task force. They have done a great job — not a good job, a great job.

As you know, it’s about 600 cases, it’s about 26 deaths, within our country. And had we not acted quickly, that number would have been substantially more. But we — we just had a meeting on stimulus, and you’ll be hearing about it soon. But it was a great meeting.

Q Mr. President, have you been briefed that up to 100 million Americans would ultimately be exposed to the virus?

THE PRESIDENT: I’ve been briefed on every contingency you can possibly imagine. Many contingencies. A lot of —

Q But that number.

THE PRESIDENT: — a lot of positive. Different numbers. All different numbers. Very large numbers. And some small numbers too, by the way.

Look, right now, I guess we’re at 26 deaths, and if you look at the flu — the flu, for this year — we’re at 8 mil- — we’re looking at 8,000 deaths. And, you know, hundreds of thousands of cases, but we have 8,000 deaths. So you have 8,000 versus 26 deaths, at this time.

With all of that being said, we’re taking this unbelievably seriously, and I think we’re doing a really good job. And, again, the task force, headed up by the Vice President, has been fantastic.
Q Why has the U.S. been so slow with testing? Other countries have tested tens of thousands.

THE PRESIDENT: No, I think the U.S. has done a very good job on testing. We had to change things that were done, that were nobody’s fault. Perhaps they wanted to do something a different way, but it was a much slower process from a previous administration. And we did change them. We made the changes. But the testing has gone very well. And when people need a test, they can get a test. When the professionals need a test, when they need tests for people, they can get the test. It’s gone really well.

Look, the biggest thing that we did was stopping the inflow of people early on, and that was weeks ahead of schedule, weeks ahead of what other people would have done. In fact, other people, mostly, would probably not have done it even until now. And that’s made a big difference.

Q Mr. President, how long should Americans be prepared for the economy to suffer?

THE PRESIDENT: Well, this was unexpected. This was something that came out of China, and it hit us and many other countries. You look at the numbers; I see the numbers with just by watching you folks. I see it — it’s over 100 different countries. And it hit the world.

And we’re prepared, and we’re doing a great job with it. And it will go away. Just stay calm. It will go away.

We want to protect our shipping industry, our cruise industry, cruise ships. We want to protect our airline industry — very important. But everybody has to be vigilant and has to be careful.

But be calm. It’s really working out. And a lot of good things are going to happen. The consumer is ready, and the consumer is so powerful in our country with what we’ve done with tax cuts and regulation cuts and all of those things. The consumer has never been in a better position than they are right now.

So a lot of good things are going to happen.

11 maart De uitbraak is nu officieel als een Pandemie benoemd. (Hetgeen voor velen nog altijd met veel scepsis ontvangen werd, maar dat terzijde)
De WHO maakt zich grote zorgen over het feit dat verschillende landen nog altijd geen maatregelen nemen!
De VS doet zelf nog altijd niets richting haar bevolking, maar reizigers vanuit Europa zijn niet langer welkom.
Trump geeft zelfs aan dat ALLE verkeer tussen Europa en de VS wordt stilgelegd, OOK goederen. Hij geeft ook onterecht aan dat er gratis behandelingen van COVID-19 zullen zijn. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De speech was een totale puinhoop vol met misinformatie.
Er wordt in de VS een leningprogramma voorgesteld voor kleine bedrijven. De banken moeten het gaan uitvoeren. Dit is vandaag met dew CEO’s van de banken afgesproken. Er is 50 miljard dollar voor beschikbaar.
Er komt ook een 200 miljard programma om belastingverlichting te geven aan bedrijven en particulieren.
De komende dagen moet dit zijn beslag gaan krijgen. De uitvoering bleek een enorm fiasco te worden. Pas half april kregen de eerste aanvragen wat geld. De meeste aanvragers hebben nooit contact weten te leggen, want de banken konden de hoeveelheid aanvragen totaal niet aan.

12 maart de WHO Iran missie is afgesloten.

Hele staten kregen in de VS tot vandaag maar maximaal 50 tests per dag, terwijl een sportclub (Utah Jazz) ineens de beschikking kreeg over 58 tests. Er bleken verschillende spelers besmet te zijn.

13 maart oprichting internationaal WHO/UN fonds om gelden te werven. Tevens nieuwe tips over hoe om te gaan met zieke kinderen, hoe vroege gevallen op te sporen etc.

Regelgeving in de VS maakt dat de benodigde tests niet zo maar geproduceerd mogen worden in de VS. Dit was een noodkreet vanuit een politicus in Texas. (Dan Crenshaw)

In de VS verklaart Trump dat het Corona virus een nationale emergency is. Hij kan daarmee 50 miljard dollar voor de staten vrijmaken. Hij verzuimt echter om het een nationale ramp te noemen. Er komt daarmee GEEN landelijke aanpak in de VS. Iedere staat moet zelf actie ondernemen.
In de VS geeft Trump nu toestemming aan commerciële bedrijven om eventueel drive-in teststations op te zetten. Er zijn al een miljoen tests beschikbaar zegt hij, maar het feit is en blijft dat tot op dit moment geen tests beschikbaar zijn voor dit initiatief. Er zijn amper tests beschikbaar en als ze er zijn, dan alleen voor gevallen waarvan vrijwel zeker is dat ze Corona hebben.
Studenten hoeven vanaf nu even geen rente op hun lening te betalen. De overheid geeft de opdracht om olie uit de strategische olievoorraad te kopen. Hierop daalt wereldwijd de olieprijs naar extreme laagte. Op een gegeven moment zelfs een olieprijs van onder de $20 per vat. In Canada zelfs even $4,80 per vat.
Verschillende bedrijven vragen een vergunning aan om in de VS tests te mogen leveren.
Trump geeft aan liever handen te schudden dan ellebogen te bumpen. Tijdens een bijeenkomst schud hij nadrukkelijk de handen van verschillende aanwezigen. https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2020/03/13/coronavirus-donald-trump-shakes-hands-rather-than-elbow-bumps-speech/5045523002/

14 maart Officieel zijn we wereldwijd de 5.000 doden voorbij. Europa is nu het brandpunt geworden.
Eidnelijk gaat de hulpwet er in de VS komen. De wet werd opgehouden omdat door de Republikeinen allemaal kleine wensjes zoals het verbod op abortus snel was toegevoegd. Verder stonden er in het eerste concept geen voorwaarden voor bedrijven die hulp accepteerden. Die hadden dus geld kunnen krijgen en dan direct daarop alsnog het personeel kunnen ontslaan en vervolgens eigen aandelen inkopen van het hulpgeld… NU zijn er wel voorwaarden gesteld en de geniepige extra wensen zijn er grotendeels uitgehaald.
Ook vanuit het VK en Ierland mag je nu niet meer naar de VS komen.
The House passes a worker and business relief bill with paid leave guarantees for certain workers, expanded food assistance and unemployment insurance benefits, and employer tax credits. Trump signs it four days later.

15 maart WHO presentatie en conclusie Iran missie.
In de VS een gesprek tussen Trump en enkele CEO’s van supermarkten in verband met het hamsteren dat nu op grote schaal in de VS plaatsvindt. Vooral WC papier gaat er doorheen alsof je het kan eten.
De CDC zegt dat de 1,9 miljoen tests eind deze week gereed zijn voor uitlevering in de VS. Nog altijd wordt er in de VS amper getest.
De FEMA zegt de verschillende staten dat het de aanpak wil coördineren. Dit wordt later tegengewerkt door het Witte huis.

16 maart Dringende oproep van de WHO aan alle landen om toch vooral te testen! Test en isoleren van al die mensen die niet door de test komen. Probeer ook na te gaan met wie ze in contact zijn geweest en test die mensen ook. Denk er aan dat ouderen met andere medische condities het kwetsbaarst zijn. Verschillende landen hebben al meer gevallen dan hun medische sector aan kan.
Persconferentie Trump: Trump is erg blij dat de rente door de FED naar 0,25 gebracht is. Daar begon hij de Corona persbijeenkomst mee. Ook gaat de FED 500 miljard aan schulden opkopen. Trump was er heel gelukkig mee.
Volgens Trump komt er nu snel een Corona website. Volgens Trump doet de VS het geweldig. Hij ziet andere landen blunderen, maar de VS doet het perfect. In de VS is Corona volgens Trump onder controle ggebracht. https://edition.cnn.com/2020/03/16/politics/coronavirus-us-president-donald-trump-fauci-politics/index.html
Jonge mensen worden niet geraakt volgens Trump. Ouderen moeten we beschermen. Trump was blij dat de journalisten social distancing deden, maar achter hem staan alle functionarissen nog altijd schouder aan schouder. Er wordt een pamflet gepresenteerd dat aan de bevolking gegeven gaat worden. Volgens Trump heeft de VS het allemaal in de hand, maar er wordt aangeraden om thuis te werken en afstand te bewaren. Er wordt geen lock down ingevoerd. Het is aan de individuele staten om te bepalen welke maatregelen ze nemen. Een medicijn is volgens Trump bijna klaar. Volgens dr. Fauci moeten de inwoners van de VS het pamflet vreselijk serieus nemen.
Volgens Trump moeten gouverneurs meer zelf doen en minder op de federale overheid wachten. Ze moeten zelf maar medische producten gaan bestellen en regelen.
Trump doet naderhand via Twitter nogal lacherig over alle maatregelen.
Trump heeft vandaag een telefonisch gesprek gehad met de gouverneurs. Iedere gouverneur kreeg twee minuten om Trump te bedanken en een vraag te stellen. Dat gesprek verloopt dus niet zonder horten en stoten. Men vraagt om tests. Trump geeft aan dat hij niet eerder hoorde van het feit dat de tests nog altijd niet beschikbaar waren.
Het is alsof de gouverneurs tegen een muur praten. Er wordt niets toegezegd door Trump. De gouverneurs van zwaar getroffen staten zijn ontevreden.
Trump geeft aan dat hij denkt dat in 15 dagen de zaak onder controle is.

17 maart WHO aanbevelingen hoe je in opvangkampen de mensen aldaar gezond kan houden.
Het aantal besmettingen in Zuid Oost Azië neemt enorm toe.
In de VS vanuit de regering toezeggingen dat verzekeringsbedrijven coulant met de rekeningen zullen zijn, maar er staat niets van op papier. Een toezegging van niets.
Fastfoodketens moeten kijken of ze meer drive in kunnen werken en minder in het restaurant.
De Amerikaanse regering heeft alle in de tussenhandel aanwezige mondmaskers geconfisceerd. Deze maskers waren door de gouverneurs voor vooral ziekenhuizen en winkelpersoneel besteld en zijn nu afgevangen door de federale regering. De regering Trump geeft vriendelijke gouverneurs wel mondmaskers en Democratische staten krijgen ze niet of mondjesmaat. Trump wordt er van beschuldigd de crisis te gebruiken voor politiek gewin en politiek afrekening.
De belastingbetaling in de VS is 90 dagen opgeschoven.
Trump vraagt om de komende 14 dagen vooral vanaf huis te gaan werken en met niet meer dan 10 personen bij elkaar te komen.
Trump geeft aan: “I’ve always known this is a real, this is a pandemic. I’ve felt it was a pandemic long before it was called a pandemic.”
Volgens Trump heeft de WHO Amerika slechte tests aangeboden. De Amerikaanse expert gaf later aan dat de WHO test prima functioneerde, maar de VS er van af heeft gezien deze aan te vragen.

De burgemeester van New York gaf aan dat hij de stad niet kan dwingen in quarantaine te gaan als hij niet ook van de Federale overheid daartoe groen licht krijgt. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

18 maart 323.000 personen hebben de online cursus van de WHO gevolgd.
Eindelijk lijken in de VS de eerste tests aan te komen bij artsen en ziekenhuizen. Het is nog geen enorme hoeveelheid, maar er kunnen nu wat meer tests gedaan worden, waaronder op eigen ziekenhuis personeel.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 5 miljoen maskers beschikbaar gesteld. Dat klonk mooi op papier, maar er is geen toestemming gegeven deze uit te leveren. Ze blijven dus in de dozen zitten. Volgens Mark Esper zijn er 1 miljoen maskers beschikbaar.
Twee hospitaal schepen worden beschikbaar gesteld.
Voor het eerst promoot Trump het anti malaria middel Hydroxychloroquine dat mogelijk resultaten heeft richting Corona. Het blijkt ongetest op Corona te zijn, maar lijkt enkele patiënten wel geholpen te hebben.
De grens met Canada wordt voor toeristenverkeer gesloten.
De discussie is ingezet om de Defence Production Act in werking te stellen. Daarmee kunnen bedrijven gedwongen worden bepaalde producten te produceren.
Artsen mogen vanaf nu in de VS ook voorbij de staatsgrens werken.

Trump sprak uit: The coronavirus “snuck up on us,” adding that it is “a very unforeseen thing.”

19 maart Afrika bij de WHO in beeld via een groots forum waarop veel deskundigen spreken.
Trump is het anti malaria middel Hydroxychloroquine nu vol aan het promoten. Feit is echter dat het ongetest is.
In Californië een totale Lock Down voor de bevolking. Er is een 1 biljoen dollar hulpprogramma in de Senaat besproken.
De VN roept op tot internationale samenwerking.
In de VS is het aantal ventilators geïnventariseerd en mogelijk kunnen vele daarvan worden omgebouwd om ook menselijk patienten te bedienen. Ze hebben namelijk vooral bij dierenartsen die dingen gevonden.
FEMA is gevraagd de leiding te nemen in de landelijke aanpak. Vice President Mike Pense zal de zaak coördineren.
De grens tussen de VS en Mexico gaat voor toeristen dicht.

Vrijwel alle Republikeinse poltici stemden in de staat Wisconsin tegen maatregelen in de staat om de bevolking tegen Corona te beschermen.

20 maart oproep van de WHO richting jongeren zichzelf niet onkwetsbaar te wanen. Ook jongeren kunnen ziek worden en sterven aan deze ziekte. De kans is kleiner, maar onmogelijk is het niet.
Vanaf vandaag ook WHO waarschuwingen via WhatsApp en Facebook.
In de VS gaat de belastingdag dit jaar officieel naar 1 juli.
De CDC gaat de grenspolitie ondersteunen met het dichthouden van de grens.
Bij scholen gaat NIET getest worden. De scholen blijven open.
Studentenleningen mogen in de VS 60 dagen onbetaald blijven.
In New York eist de gouverneur aan bedrijven om niet essentieel personeel vanuit huis te laten werken.

21 maart 195.000 test zijn in de VS uitgevoerd. Eindelijk beginnen de tests beschikbaar te komen. Er zijn nu 10 miljoen tests onderweg naar de staten en ziekenhuizen.
Alle mondmaskers die er nog bij de tussenhandel en fabrikanten zijn moeten via FEMA worden uitgedeeld. De Trump regering heeft nu actief daarop ingegrepen en ze zal nu de FEMA aangeven wie er in de VS maskers mogen ontvangen.

22 maart Er is in de VS geld voor calamiteiten/rampen voor de staten Californië en Washington.
De nationale garde blijft onder controle van de individuele staten. De kosten van de inzet kunnen bij de federale regering ingebracht worden. Er komen extra ziekenhuis bedden voor de staten Californië, Washington en New York. In LA is daartoe een hospitaalschip aangekomen.
Amerikanen die in Honduras en Peru gestrand zijn mogen binnenkort mogelijk weer naar huis komen.
Er zijn nu 254.000 Amerikanen getest.

23 maart FIFA en WHO gaan samenwerken om Covid-19 er uit te schoppen. Volgens de WHO is COVID-19 uit de hand aan het lopen en aan het versnellen. We zijn nu wereldwijd meer dan 300.000 bevestigde zieken.
In de VS heeft de president een decreet getekend die het de gouverneurs niet langer mogelijk maakt om zelfstandig medische producten te bestellen. Alles moet via FEMA lopen en de regering Trump bepaald wie wat krijgt. In een persbijeenkomst laat de schoonzoon van Trump weten dat het “hun” voorraden zijn. Ook de Defense Production Act wordt getekend. Goed nieuwd voor Philips, die hier snel een goede slag slaat.
In totaal zijn nu 313.000 Amerikanen getest. De hoeveelheid besmette Amerikanen neemt nu ook gigantisch toe. Het wordt duidelijk dat de VS veel te laat ingegrepen heeft. Trump geeft zijn optreden een 10.
De FEMA heeft een task force ingezet die de verdeling van voorraden moet gaan regelen.
In de VS is men nu behoorlijk aan het hamsteren geslagen. Met wetgeving wil men dit proberen tegen te gaan. Amerikanen hamsteren WC papier en wapens.

24 maart het leger gaat acht lokaties in New York opzetten. De situatie daar loopt uit de hand. De reguliere ziekenhuizen kunnen de situatie niet meer aan. Er is een tekort aan bijna alles. De gouverneur wordt actief vanuit Washington tegengewerkt omdat hij niet aardig is tegen en over Trump. Via de inzet van het leger wil Washington nu laten zien dat het blijkbaar dan toch via de federale regering opgelost moet worden. Dit gaat over enkele maanden nog wel onderzocht worden…
Ook de staat Iowa krijgt financiële steun vanuit Washington.
Trump geeft in een interview aan dat de VS de Corona uitbraak totaly under control heeft.

25 maart aankondiging dat de WHO en landelijke toezichthouders gaan bezien of de testfase van medicijnen aanzienlijk verkort kan worden.
In New York zijn eindelijk 2000 ventilators aangekomen. Deze zijn gestuurd vanuit FEMA. New York vroeg er 48.000…
De goerverneur is nog altijd aan het proberen om via andere wegen aan die dingen te komen, maar er is actieve tegenwerking vanuit Washington.
De UN vraagt samen met de WHO om een twee miljard groot hulpfonds om de meest kwetsbare landen te kunnen helpen. De WHO missie naar Egypte wordt vandaag afgerond.

26 maart G20 leiders woprdt opgeroepen samen te werken.

27 maart de sociale media berichten worden nu ook in het Frans, Arabisch en Spaans verzonden.

29 maart In een gesprek met Hannity op Fax News vroeg Trump zich hardop af of de verzoeken van gouverneurs voor hulpmiddelen wel echt nodig waren. Hij zei: “I have a feeling that a lot of the numbers (for ventilators) that are being said in some areas are just bigger than they’re going to be. I don’t believe you need 40,000 or 30,000 ventilators.” Feit was dat vooral New York om 40.000 ventilators gevraagd had.
Een dag later ontkende Trump dit gezegd te hebben. https://www.politifact.com/factchecks/2020/mar/30/donald-trump/reporter-was-right-trump-did-question/
Dit was wat Trump zei in antwoord op de vragen van de journalist:
Alcindor: “You’ve said repeatedly that you think that some of the equipment that governors are requesting, they don’t actually need. You said New York might need —”

Trump: “I didn’t say that.”

Alcindor: “— might not need 30,000.”

Trump: “I didn’t say that.”

Alcindor: “You said it on Sean Hannity’s, Fox News.”

Trump: “I didn’t say — come on. Come on.”

30 maart de WHO stuurt landen tips over hoe je je overwerkte gezondheidssector zo goed mogelijk in kan zetten zonder dat het te snel te veel wordt.

Trump schreef vandaag: “We inherited a broken test” for COVID-19. Dit bleek pure onzin te zijn.

31 maart oproep van de WHO om slangenolie niet als medicijn te zien. Te veel charlatans komen nu met zogenaamde COVID-19 oplossingen. Er is nog geen goedgekeurd en bewezen medicijn!

1 april Volgens Donald Trump worden er overal in de VS tests gedaan als je het openbaar vervoer en de vliegtuigen gebruikt. Op dat moment was dat nog totaal niet het geval.

2 april lancering platform in Europa om de landen aldaar beter samen te laten werken. Polio vaccinaties stoppen nu wereldwijd omdat de kans op Covid-19 besmetting te groot wordt.
Vandaag start de actie vanuit de WHO om mensen die thuis moeten blijven te steunen.

De burgemeester van New York en de Gouverneur van de staat New York hebben een “blijf thuis” opdracht aan de bevolking gegeven. Een foto laat zien dat de metro nog bomvol zat… De bevolking van New York nam de bedreiging duidelijk niet serieus.

5 april gaf de burgemeester van New Orleans aan dat er geen enkele arts of overheidsfunctionaris had aangegeven dat Mardi Gras niet door had moeten gaan. Na het feest is New Orleans een hot spot voor Corona geworden, net zoals Brabant en Limburg dat na carnaval in Nederland werden.

10 april: Trump op TV: Testen is overbodig.

13 april: Trump gaf onterecht aan dat het aan hem is om de verschillende staten in de VS weer open te stellen. “It is the decision of the President,” not governors, to “open up the states.” Dit blijkt niet waar te zijn. Immers heeft Trump nooit een landelijke ramp uitgesproken. De staten zelf hebben individueel acties uitgevoerd en de staten zullen deze dus ook individueel terug kunnen draaien.

Trump zegt tijdens een persbijeenkomst: “How do you close down the greatest economy in the history of the world when, on January 17, you have no cases [of Covid-19 in the US] and no deaths?” he replied. “On January 21, you have one case and no deaths. Think of that, we’re supposed to close down the country?”

Trump kreeg daarop de volgende vraag van journalistre Paula Reed: “The argument is that you bought yourself some time. But what did you do with that time? You didn’t use it to prepare hospitals, you didn’t use it to ramp up testing. Right now, nearly 20 million are unemployed, tens of thousands of Americans are dead,” says Reid.

In the ensuing debacle, Trump talks over her, raising his voice and calling Reid disgraceful – a pattern he seems to follow when talking to female journalists, and female journalists of color particularly.

“Look, look, you know you’re a fake. You know that, your whole network, the way that you cover it is fake,” responds Trump.

16 april Het aantal besmette personen is officieel wereldwijd boven de 2 miljoen uitgekomen. In de VS meer dan 639.000 gevallen. In New York zijn er nu 526.012 mensen getest. In Californië zijn er 227.600 mensen getest.

Dit artikel wordt nog verder bijgewerkt. Ik ben er pas op 15 april aan begonnen…

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *