LADEN

Typ om te zoeken

Consumenten gaan inflatie in 2022 keihard voelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Consumenten gaan inflatie in 2022 keihard voelen

Komend jaar zullen we allemaal gaan voelen hoe een hoge inflatie aanvoelt. De reden is vooral de veel hogere energieprijs die per maand voor eel van de lezers wel eens meer dan 100 euro aan extra kosten kan opleveren. De gas en elektriciteitsprijs, maar vergeet ook de benzinepomp niet.
De prijzen vliegen omhoog.
Volgend jaar wilt u online vergaderen omdat reizen simpelweg te duur begint te worden!
Gaan oliemaatschappijen profiteren?
Ik vrees van niet. Weliswaar zijn de prijzen hoger, maar kijken we naar de gasprijs, dan is het vooral Gazprom en de staat Rusland die er rijk van worden.
Kijken we naar een Shell, dan worden de marges wel iets hoger, maar vergeet niet dat het vervoer van olie en gas ook vreselijk veel duurder is geworden.
Dat alles heeft OOK nog altijd te maken met de EverGreen die vastliep in Egypte en Corona die in Azië havens doet sluiten. De ketencrisis naar aanleiding van die vertraging is nog altijd niet opgelost. Bij Los Angeles liggen nu letterlijk tientallen schepen te wachten op het moment dat ze kunnen lossen.
Ook in China (maar dan door Corona) regelmatig opstropingen doordat havens dicht moeten vanwege Corona.
Heel de soepel flow is verstoord geraakt en dat kan dan letterlijk maanden doorwerken. Een schip kan maar op één plek zijn en een dag stilliggen is een dag vertraging in de toekomst.
Dan komt olie uiteindelijk aan in de haven en dan blijkt dat in het VK, de VS en deels ook in de EU het aantal chauffeurs te laag is. Ze krijgen de terreinen van de havens niet snel genoeg leeg.
Dat alles is kostenverhogend en hoewel de ECB zegt dat het “tijdelijk” is, is het maar de vraag. In 1974 besloot Nixon om “tijdelijk” goud niet meer in te wisselen voor dollars. Het besluit werd nooit meer teruggedraaid. Inflatie is dan niet zo maar een besluit, maar het is ook niet zo dat je inflatie ook maar weer zo de fles in krijgt als het eenmaal ontsnapt is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *