LADEN

Typ om te zoeken

China’s troeven

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

China’s troeven

china

De VS lijkt de troeven in handen te hebben in de handelsoorlog. Het machtigste land ter wereld heeft inderdaad wel het overwicht, maar dat komt mede omdat China haar twee dodelijkste troeven (gelukkig) nog niet heeft ingezet.
De eerste troef is het feit dat China de grootste houder van Amerikaanse staatsobligaties is.
Als China besluit om zowel haar staatsobligaties alsmede de door haar gehouden dollars op de markt te dumpen, dan kan dat enorme gevolgen voor de wereld hebben. Het probleem is dat niemand kan weten wat er dan gaat gebeuren. Het kan een sisser worden, maar het kan ook de dollar in een vrije val brengen. Niemand die het weet.
De andere troef in de handen van China is het feit dat China de handel in Rare Earth metalen domineert. Die metalen zijn nodig voor computers, smartphones, windmolens, accu’s en batterijen, maar ook geavanceerde wapens.
Zou China de uitvoer van die metalen staken, dan ontstaan er enorme verstoringen in de wereldhandel. Ook hier is het dan onduidelijk wat de gevolgen kunnen zijn. De kans bestaat dat heel veel tech bedrijven dan simpelweg heel snel failliet gaan omdat ze al heel snel geen producten meer kunnen leveren. Gaat zo’n bedrijf failliet, dan is de hele keten gebroken en gaan ook toeleveranciers onderuit. Het domino-effect kan enorm zijn en het zou de wereldeconomie een enorme dreun kunnen geven.
Daag de Chinezen genoeg uit en maak het individuele bedrijven als Huawei lastig genoeg en voor China maakt het niet meer uit. Als China echt onderuit gaat op de Amerikaanse sancties, dan zal het land haar troeven gaan uitspelen. Immers is het land relatief machtiger als heel de wereldeconomie instort en niet alleen de Chinese economie.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *