LADEN

Typ om te zoeken

Centrale banken onafhankelijkheid

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Centrale banken onafhankelijkheid

Volgens Jacob de Haan (DNB) is het van groot belang dat centrale banken onafhankelijk van de politiek zijn.
Vanuit zijn kant gezien, is dat heel logisch.
Wat hij echter niet ziet, is dat de centrale bank niet onafhankelijk is. Ze IS in feite de enige en daarmee de belangrijkste entiteit met beslissingsbevoegdheid in het geldsysteem.
Volgens Jacob de Haan is het zo dat als de politiek zich er mee bemoeid, de zaak in het honderd loopt.
De vraag is of die bewering waar is.
Immers is het iedere paar jaar zo dat er een crisis is. Is dat steeds weer de schuld van politici? Dat zou gek zijn, want de centrale banken zijn wel bang voor hun ‘zelfstandigheid’, maar ze hebben die nog altijd.
In feite is het zo dat ze er zelf iedere paar jaar een zooitje van maken, en de schuld daarna graag bij politici leggen.
In feite is de boom bust economie het gevolg van heel het geldsysteem dat zo is opgebouwd dat het via de centrale banken de commerciële banken voortrekt en een boom/bust economie veroorzaakt. Dit bijvoorbeeld door geld te duur, of te goedkoop te maken. Is het in feite niet zo dat de centrale banken de kern van het probleem zijn?

Overigens een opvallende uitspraak… Hij is van mening dat de economie niet maakbaar is. Als er een structureel probleem is, dan los je dat niet op met monetaire ingrepen. Ik ben het hier roerend mee eens. Hij maakte deze opmerking waarschijnlijk als privé persoon, niet als centrale bankier. Het beleid van centrale banken is juist dat alles opgelost kan en moet worden met monetair ingrijpen.

Jacob de Haan is overigens op de hoogte van bitcoin, maar is zelf volgens eigen zeggen geen expert. Volgens hem heeft DNB nog geen positie ingenomen voor of tegen bitcoin.

bitcoin
Eén van de verschillen tussen bitcoin en de euro is volgens Jacob de Haan dat de euro is gegarandeerd en bitcoin dat niet is. Wat die ‘garantie’ van de euro dan inhoudt, dat is mij onduidelijk en is ook niet duidelijk gemaakt.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *