LADEN

Typ om te zoeken

Centrale banken hebben geen toegevoegde waarde

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Centrale banken hebben geen toegevoegde waarde

Eén van de kerntaken van de centrale banken is het creëren van stabiliteit in de economie. Ze komen daartoe iedere maand met rustgevende rapporten waardoor het er op lijkt dat ze hun taak prima vervullen.

Toch is dat een zorgvuldig opgezet rookgordijn. We zien namelijk dat de economie van crisis naar crisis hobbelt en dat er eigenlijk nooit sprake is van een stabiele situatie.
Met of zonder centrale bank, de economie kent zijn goede en slechte tijden. Centrale bankiers zijn er goed in om de goede tijden op hun conto te schrijven en de slechte tijden, dat lag nooit aan hen.
We gaan echter van kredietcrisis naar kredietcrisis.
De laatste was in 2008 en die bracht het financiële bestel bijna op haar knieën.
In IJsland hebben ze eens gekeken naar hoeveel keer ze een crisis te verwerken kregen nadat ze een centrale bank opgericht hadden. Die centrale bank kwam er in 1875 en sinds dat moment is er 20 keer crisis geweest. Gemiddeld iedere 15 jaar is het dus raak.
Dat is in feite niet anders dan in een economie zonder centrale bank.
In feite is daarmee duidelijk dat een centrale bank een schijnzekerheid biedt en in feite van alles manipuleert, maar uiteindelijk het land toch in een crisis brengt en minstens net zo vaak als zonder centrale bank.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *