LADEN

Typ om te zoeken

Wie of wat zit achter die site?

Bedrog en fraude

Wie of wat zit achter die site?

In Nederland is het verplicht om op zakelijke sites zowel KvK nummer als BTW nummer geplaatst te hebben. Ergens op de site moet dat staan.
Daarmee kan je namelijk nagaan welke ondernemer achter het zakelijke initiatief zit.
Nu zijn er heel wat sites te vinden die zakelijk ogen, maar de verplichte gegevens niet tonen.
Dan zijn er dus twee mogelijkheden.
1. De site is wel zakelijk, maar is van een particulier die (nog) geen onderneming opgezet heeft.
2. De site is wel zakelijk, maar de ondernemer/onderneming is vergeten de verplichte gegevens te plaatsen.
Dat laatste komt vaak voor.
Helaas is dat niet plaatsen van de verplichte gegevens ook vaak volkomen bewust. Men heeft namelijk redenen om er schimmig over te zijn.
Hoe dan ook is het voor u als consument van groot belang dat u er onderzoek naar doet. U wilt wat kopen of afnemen, kijk dan minstens even naar de gegevens op de site.
Klopt het allemaal wel? Als zaken al ontbreken, dan is dat een ernstige waarschuwing. Als er wel een KvK nummer staat, ga dan eens bij de KvK site na of het nummer wel ingebruik is, en zo ja, bij wie. De basisgegevens kunt u gratis vinden.
Als zaken niet kloppen, dan is dat een bijna zekerheid van een fraude.
“Iemand” wordt dan bedonderd. Het is u, als consument, of het is de overheid, omdat er geen belasting wordt afgedragen.
In mijn zoektocht naar illegale aliassen in de financiële wereld kom ik sites tegen die werkelijk elke vorm van identificatie onmogelijk maken. Zelfs de whois informatie achter de domeinnaam wordt afgeschermd.
Wie trapt daar als consument dan nog in denk je dan… Blijkbaar genoeg mensen om de site maar online te laten staan.
Opvallend, en eigenlijk ook weer niet, is het feit dat klanten van die niet na te trekken sites de meeste klachten hebben. De vraag is alleen bij wie ze moeten klagen. Ze weten eigenlijk niet bij wie ze een abonnement of service afnamen.
Uiteindelijk kom ik er vrijwel altijd wel achter wie er achter zit. Bijna altijd is er voor degene die echt diep zoekt wel ergens een aanwijzing te vinden.
Wel loop ik dan persoonlijk tegen de vraag aan, wat te doen met deze informatie?
In feite is het werk voor de AFM. Blijkbaar hebben die het te druk met serieuze ondernemers het leven onmogelijk maken. Ze laten namelijk de oplichters hun werk ongestoord doen.
Moet ik dan het werk van de AFM gaan doen? Als dat zo is, dan wil ik er ook voor betaald worden, net zoals de AFM zich deels vanuit ons belastinggeld laat betalen. Het vervelende daarvan is dat de belastingbetaler dan twee keer zou moeten betalen om één keer het werk gedaan te krijgen. Immers betalen we de AFM al om dat werk te doen. Daar zouden we misschien maar eens mee moeten stoppen… Immers doet de AFM haar werk niet!

Mijn (gratis) inspanning van vorige week heeft in ieder geval één bedrog site offline gekregen. Die winst is al binnen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *