LADEN

Typ om te zoeken

De grote verliezers van 2013

Goud

De grote verliezers van 2013

Met het maar voortgaande beursfeest om niets, is het eigenlijk geen verrassing dat twee ‘echte’ waarden het in 2013 niet deden.
Goud en zilver waren zwaar negatief. In feite een tweede jaar op rij, omdat het ook al in 2012 niet best ging met deze twee.
Dat is sterk contrast met de aandelen die in 2013 een mooi jaar hadden.
De economie doet het eigenlijk nergens echt goed, maar de rendementen op aandelen zijn fors.
De beurs loopt eigenlijk altijd op economische ontwikkelingen vooruit, dus moet er een forse groei van de economie aankomen… of…
Of het is allemaal doorgestoken kaart en is de beurs alleen maar hoger omdat banken met van de centrale banken gekregen geld de beurs hoger hebben gezet. In dat geval niets geen serieuze economische groei en mogelijk een toekomstig probleem vanwege al dat nieuwe geld dat na de beursstijging ‘ergens’ moet blijven.
De beursstijging is een feit, dus ze bestaat. Daarmee is nog niet gezegd dat het ook terecht is en een echt serieuze onderliggende waarheid kent. Mijn angst is dat het allemaal een opzet is om iedereen te doen geloven dat alles koek en ei is.
Men hoopt er op dat iedereen het gaat geloven en we vervolgens ook echt groei gaan zien. Daarbij geloven de machthebbers nog altijd in de eeuwige groei. Het akelige feit doet zich voor dat eeuwige groei niet mogelijk is. Immers groeit de aarde niet met ons mee. Tenzij we snel een tweede aarde vinden waar we verder kunnen groeien, lopen we ergens in de relatief nabije toekomst tegen het feit op dat de maximale groei bereikt is.
China probeert nu al enorme lappen land voor 100 jaar vast te leggen. In Afrika en in de Oekraïne worden enorme stukken land geleased zodat de opbrengst 100 jaar lang naar China gestuurd gaat worden.
Slim gedaan van ze, al zijn contracten net zoveel waard als de partijen die ze gesloten hebben. Als er honger in het land is, dan zal maar moeten blijken of men nog in staat is en van plan is om de oogst naar China te sturen.
De opzet geeft wel aan dat China ver vooruit denkt, maar ook helder heeft dat ze haar eigen bevolking bij lange na niet kan blijven voeden. Dat is elders niet anders. Europa denkt echter geen 100 jaar vooruit, maar hooguit 4 jaar, de zittingsperiode van de politiek.
In 2013 verloren goud en zilver, maar ik denk dat de economische waarheid de grootste verliezer is. Bedrog op alle niveaus is de norm. Het geldsysteem is het grootste bedrog. Alles daaronder is gelinkt aan de grootste ponzi oplichting ooit.
Dat alles wordt gecontroleerd door geheime diensten die in 2013 een dieptepunt in hun bestaan kenden. De NSA voorop. Big Brother bestaat al en ze heet NSA. Letterlijk tienduizenden werknemers wisten tientallen jaren lang een ongehoorde structurele wetsovertreding stil te houden. Daar ging de theorie dat zaken naar buiten zouden komen als er meer dan twee mensen bij betrokken waren. Het duurde letterlijk tientallen jaren tot de eerste eindelijk serieus uit de school klapte. Edward Snowden is in mijn ogen de meest waardevolle persoon van 2013 geweest. Hij had zowel de Nobelprijs als Time persoonlijkheid van het jaar moeten worden.
Hij werd het niet en dat is misschien ook wel tekenend voor de tijd waarin we leven. De Roverheid is de grootste boef geworden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *