Hoe kan ik nu eerder deze week stellen dat er geld verloren gaat als je in 3D printing gaat beleggen?
Goed dat er gevraagd wordt als het niet duidelijk is.
Ik stelde deze week dat 3D printing in mijn ogen al te veel gehyped wordt op de beurs. Nog maar net begonnen bedrijven komen naar de beurs tegen waarderingen die in mijn ogen helemaal nergens op slaan.
Maar hoe kan ik dan stellen dat geld verloren gaat? Er verdwijnt toch niets?
Er spelen vooral twee zaken:
1. Bij een IPO, een nieuwe beursnotering van een startend bedrijf wordt een koers bepaald.
Als die koers al heel erg hoog is, dan gaat er veel geld (premie) naar het bedrijf toe. Immers hun aandelen zijn ineens heel veel geld waard. Ze drukken wat aandelen en krijgen er enorm veel geld voor terug.
Dat zou dan nog gunstig voor het bedrijf kunnen zijn, als die dat extra geld goed gaan gebruiken, maar in feite heeft de belegger als investeerder dan al gebakken lucht gekocht. Het bedrijf moet de hooggespannen verwachtingen maar waarmaken en als dat niet lukt, dan gaat de beurskoers extreem omlaag. Het geld zelf is niet verloren, maar de belegger is wel zijn investering kwijt als het een flop wordt, of als aan de hoge verwachtingen niet voldaan wordt en het aandeel nog maar centen op de euro noteert.
2. Als vervolgens beleggers onderling de aandelen gaan verhandelen en elkaar gek maken en de aandelenkoersen nog verder opdrijven, dan gaan de verkopende beleggers met de rest van de winst lopen.
De laatste koper zal tot de conclusie komen dat de prijs voor de aandelen veel te hoog was, zodra de onderneming met tegenvallende resultaten komt. Daarop is grote kans, gezien de enorme verwachtingen die nooit door ieder bedrijf in de 3D printing sector kunnen worden ingelost.
Het geld dat voor de verhandelde aandelen betaald werd, is naar de aandelen verkopende partij gegaan, niet naar de onderneming. De laatste koper zal tegen een enorm verlies aan lopen zodra de luchtbel doorgeprikt wordt.
Het daadwerkelijk ingebrachte geld is niet verloren, het is slechts in andere handen gegaan.
Overigens is er ook sprake van overdrijving door de markt zelf. Immers wordt een heel bedrijf gewaardeerd op de beurskoers, ook al wordt slechts een enkel aandeel tegen een bepaalde koers verhandeld. Ook iets om over na te denken. We rekenen ons ook wel eens rijk op de hoogste koers terwijl dat totaal niet reëel is.
Stel even een bedrijf heeft een miljoen aandelen uitstaan. Nu is de koers 10 euro per aandeel, maar één enkel aandeel wordt voor 12,50 verhandeld. Op dat moment zijn op papier ineens ALLE aandelen 12,50 waard.
Ineens een enorme toename van waarde, terwijl er maar 12,50 van eigenaar wisselde!
Als nu iedereen de aandelen van ineens 12,50 als onderpand gaat gebruiken voor verdere aankopen, dan kan er een financieel ongeluk gebeuren als de aandelen weer zakken naar 10. Het onderpand is net zo snel verdwenen als dat het kwam. Wie loopt er nu welk risico?
Een andere sitiatie is als een bedrijf uiteindelijk failliet gaat. Het geld is in andere handen gekomen, de investering is volledig verloren gegaan. Er gaan in de 3D print sector nog heel wat bedrijven omvallen. Dat hoort bij een sector die zo hard in ontwikkeling is.