LADEN

Typ om te zoeken

Het moet ophouden

Bedrog en fraude

Het moet ophouden

We zijn als beleggers zelf debet aan veel van de bank- en beursschandalen. Immers, als we samen letterlijk honderden miljarden in handen geven van enkele honderden personen die er mee op de beurs mogen goochelen, dan kan je toch verwachten dat deze personen gaan graaien en stunten?
Al die miljarden hadden we moeten stoppen in infrastructuur, scholen, onderzoek, duurzame energie, gezond voedsel. Wat deden we echter? We gaven het als beleggers en beleggingsinstellingen massaal in handen van enkele slimme traders die er via hedge funds en FX trading mee mochten spelen op de beurs.
Het meeste geld is vervolgens verloren gegaan… tenminste, voor de oorspronkelijke eigenaren. Pensioenfondsen, aandelenfondsen, particulieren, massaal hebben ze sinds 2007 verloren op de verschillende beurzen.
Op dit moment verliezen vooral particulieren enorme vermogens op de FX markten. Men gokt op de stijging of daling van de Yen, de Euro, de dollar.
Tegenspelers zijn vooral de grote banken. Dezelfde banken die keer op keer zijn aangeklaagd voor manipulatie en bedrog. En nog altijd gaat die handel door, ondanks alle berichten over voorkennis misbruik, rentemanipulatie en wisselkoers manipulatie.
Je neemt het als kleine belegger op die beurs op tegen de mensen die in feite de koersen mogen vaststellen. Is het dan gek dat je keer op keer aan het kortste eind trekt?
Het moet ophouden, maar de oplossing moet misschien van een totaal andere kant komen. Immers blijven de banken wel doorgaan met de markten manipuleren. Dat zit nu eenmaal in het beestje. Ze hebben simpelweg te veel macht.
Het kan allemaal stoppen als deze markten volledig genegeerd gaan worden door pensioenfondsen en particulieren. Een goede voorlichting richting particulieren en voor pensioenfondsen misschien wel een absoluut verbod om offensief te handelen op de FX markten…
En aan de andere kant… als particulieren zo graag willen gokken, laat ze! Het is hun eigen geld dat ze verkwanselen. Je kan er bijna een garantie op afgeven dat ze hun geld gaan verspelen.
Het enige vervelende is dat enkelen van hen later op kosten van de staat moeten gaan leven omdat ze alles verloren hebben…
Maar ja, ik heb liever goede voorlichting en vrijheid voor het individu dan een paternalistische overheid die ons dom houdt en wel zal bepalen wat goed voor ons is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *