LADEN

Typ om te zoeken

Een manipulerende vraag

Bedrog en fraude

Een manipulerende vraag

Een hedge fund manager die short ging in een aandeel vroeg aan de aanwezigen wie of er ooit een bepaald product gebruikt had.
Slechts één aanwezige had het product ooit gebruikt. Dat terwijl het bedrijf in kwestie aangeeft dat het een miljarden omzet maakt.
De suggestie die in de zaal en erbuiten gewekt werd, is dat die omzet helemaal niet gemaakt werd.
Echter, dat is slechts de suggestie, want het bedrijf in kwestie is beursgenoteerd en voldoet aan de strenge Amerikaanse boekhoudregels.
Het ging de manager dan ook niet om de daadwerkelijke omzet. Het ging hem om de suggestie die hij wekte en de uitwerking die dat zou hebben op beleggers.
Het had effect, het aandeel schoot 20% onderuit en de manager die openlijk short was gegaan op het aandeel, liep er op binnen.
Maar hoe kan het dat van de honderden aanwezigen niemand dat product dan gebruikt had?
– Het antwoord is simpel, het publiek van de hedge fund manager was niet het publiek van het bedrijf.
Alsof je in een zaal met vrijwel alleen mannen vraagt wie er maandverband met vleugeltjes gebruikt.  Niemand, en aldus wek je de suggestie dat die vleugeltjes toevoeging niets waard is. Dat terwijl het bedrijf in kwestie een enorme goodwill waardering in de balans heeft opgenomen vanwege het vleugeltjes octrooi. Het bedrijf dat maandverband met vleugeltjes maakt en daar fier op is, is op dat moment wel zwart gemaakt en er is twijfel gezaaid. Hoe kan het dan niemand dat gebruikt, terwijl ze zeggen zo’n enorme omzet te maken?
Beleggers die short gaan, hebben er alle baat bij om op welke manier dan ook de suggestie te wekken dat er wat mis is bij een bedrijf. Dat doe je door listige trucs te gebruiken.
Het vervelende is, het werkt nog altijd.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *