LADEN

Typ om te zoeken

Debit cards

Bedrog en fraude

Debit cards

Eén onderdeel uit het jaarverslag van FUI Nederland viel me op. Dat was de vermelding van de Debit card.
Dit is een kaart waarmee je je tegoed kunt opnemen. Heel anders dus dan een Credit card, waarmee je leent en later aflost.
De Debit card is in opkomst en dat ziet FUI Nederland ook.
In 2010 waren er 200 meldingen van opnames met een Debit card. Dat ging om een bedrag van in totaal 200.000 euro voor heel Nederland in heel het jaar. In 2011 waren er al 900 meldingen en was het totale bedrag opgelopen tot 850.000 euro.
NU kan het aan mij liggen, maar ik zie dossiers bij FUI die per stuk gaan over honderden miljoenen euro’s en dan maken ze zich druk over 900 transacties met een gemiddelde opname van nog geen 1000 euro per stuk?
De opnames met Debet cards liggen voornamelijk in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Den Haag. Mijn vermoeden is dat het komt omdat vooral veel buitenlanders de kaarten gebruiken. Het zijn vooral Amerikanen die deze kaart al kennen. Slechts een enkele Nederlander heeft zo’n kaart en gezien de hoeveelheid meldingen klopt dat ook wel.
FUI vindt de kaarten verdacht omdat ze kunnen dienen om geld mee wit te wassen. Ze vragen dan nu ook beeldmateriaal op bij de betaalautomaten. U kan namelijk wel een anonieme geldopname met die kaart doen, maar dat houdt niet in dat u anoniem bent. U wordt namelijk bij veel ATM’s met een video camera opgenomen. Met gezichtsherkenning bent u al bekend voor u weer wegloopt. Reken er dus maar op dat u in beeld komt als u al te enthousiast geld gaat opnemen via zo’n Debit card.
Voor u de Debit card veroordeeld om de mogelijk die het biedt om geld wit te wassen… Als dat een uitgangspunt is, dan moet cash geld helemaal uitgeband worden! Dat is namelijk het ultieme middel om geld mee wit te wassen.
U kan het zien als een auto. Je kan er een heleboel dingen goed mee doen en het heeft de mensheid heel ver gebracht. Het nadeel van de auto is dat er meer mensen mee omkomen dan in oorlogen… Doen we allemaal de auto’s de deur uit? Hoe veilig we ze ook maken, hoe streng het rij-examen ook is, ongelukken gebeuren. Dat is ook zo met de Debit card. Er is een stuk meer registratie mee dan cash geld, en gezien de hoeveelheid aan verdachte transacties is er nog geen groot probleem. Verdacht is immers nog niet veroordeeld. Het is voor autoriteiten makkelijk om iets als verdacht aan te merken. Zo kan je snel een enorme lijst krijgen. We moeten ons niet te snel door een instantie in de luren laten leggen die er baat bij heeft alles als verdacht aan te merken. Dat is namelijk hun voordeel. Dan krijgen ze meer geld, mensen en middelen. Voor de FUI is iedereen verdacht… tot je veroordeeld bent. Dan ben je schuldig. Hoe dan ook, wij allen zijn verdacht tot we schuldig verklaard worden. Zo is het en niet anders.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *