Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Buitenlands dividend (Tom Lassing)

Als u in het buitenland dividend op aandelen ontvangt, dan wordt er in dat buitenland een percentage dividendbelasting op ingehouden. Vaak is dat 30%.
Er zijn echter belastingverdragen gesloten waarbij is afgesproken dat een belegger slechts 15% hoeft te betalen.
Je moet als belegger dan wel actief aangeven dat je de 15% te veel betaalde dividendbelasting terug wilt krijgen.
In De VS wordt dat gedaan via het W8 formulier dat u iedere zoveel tijd opnieuw (per beleggingsrekening) moet invullen. Doet u dat niet, dan heeft u geen recht op restitutie van het te veel betaalde dividend.
Ook met landen binnen Europa heeft de belastingdienst deze regeling afgesproken.
Uw brokers zou u moeten assisteren, maar niet alle (goedkope) brokers willen daar in investeren.
U moet dus zelf aan de bak.
Is dat interessant voor die 5 euro die u aan dividend kreeg?
Neen, zult u snel zeggen.
Daar hopen de belastingdiensten dan ook op. Het zou juist andersom moeten zijn. Ook voor die 5 euro zou u heel de papierhandel moeten opzetten, zodat de regeling te duur wordt voor die buitenlandse belastingdiensten. Beter kunnen ze de regeling zo maken dat ze er zelf ook weinig werk aan hebben. Dat hebben ze nu gedaan in de hoop dat u al het werk laat liggen omdat u het de moeite niet waard vindt. Ik erken dat ik dat zelf ook vaak zo gedaan en gedacht heb. Maar daarmee speel je ze wel in de kaart.
Honderden miljoenen euro’s aan ze er op vooruit omdat tientallen miljoenen beleggers allemaal jaarlijks enkele euro’s laten liggen.
Dat is goed geregeld van ze. Het wordt tijd dat we samen zand in die geoliede bedrogmachine gaan gooien. Claim uw buitenlandse dividendteruggave, ook als het maar een paar euro is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *