LADEN

Typ om te zoeken

Broker Robinhood moet 70 miljoen dollar betalen

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Broker Robinhood moet 70 miljoen dollar betalen

Robinhood ging eerder dit jaar fors in de fout toen shorters die via Reddit gingen samenwerken de nodige aandelen fors in koers wisten te laten stijgen. De broker gooide de boel zicht en bracht haar eigen klanten daarmee in de problemen.

De actie bracht aan het licht dat Robinhood de zaken niet op orde had en zelfs acties ondernam die het als broker niet mocht nemen. De vraag riep zich op wie in feite de ‘echte’ klanten van het bedrijf waren.

Wat het ook duidelijk maakte, was dat veel klanten van Robinhood pertinent niet wisten waar ze mee bezig waren. De broker liet ze bijvoorbeeld optie posities innemen die ze niet konden overzien en het stond risico’s toe die niet gedekt werden door het vermogen van de klanten.

Dit begon niet met de Reddit actie, het kwam er door aan het licht.

Het bedrijf moet nu 70 miljoen aan de toezichthouder FINRA betalen EN er komt mogelijk nog een SEC rechtszaak.

Een ander probleem bij Robinhood is dat het de klanten verkeerde informatie voorhield. Eén klant heeft zelfmoord gepleegd vanwege die verkeerde informatie. Hij leek 720.000 dollar rood te staan.

Daarbij was het systeem van Robinhood niet veilig genoeg. Een simpele stroomstoring kon alles platleggen. Er was onvoldoende back up en achtervang.

Ook heeft Robinhood duizenden klachten van klanten achtergehouden. Ze had die klachten ook moeten melden aan de toezichthouder. Dat is immers één van de manieren waarop de toezichthouder een patroon kan ontdekken. Door het achterhouden van die klachten kwam de toezichthouder ook op achterstand te staan.

Naar verwachting volgt er nog een aanklacht van de SEC en komt er of nog een settlement, of een rechtsgang.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *