LADEN

Typ om te zoeken

Briljant plan van PvdA afgeserveerd door VVD (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Briljant plan van PvdA afgeserveerd door VVD (Tom Lassing)

De PvdA in Nederland heeft een plan gelanceerd om over tien jaar de verkoop van nieuwe benzine en diesel auto’s in Nederland te verbieden.
Consumenten, maar vooral ook autofabrikanten moeten vanaf dat moment voor een nieuwe auto overstappen op elektrische auto’s of waterstof auto’s. Een briljant plan in meerdere opzichten.
Belangrijk is dat het concept van politieke druk en sturing goed werkt. In Zuid Californië hadden ze in de jaren zeventig een probleem met de luchtvervuiling. Politici met visie kregen het toen voor elkaar dat auto’s aan bepaalde uitstoot grenzen moesten voldoen. Het gevolg was dat we wereldwijd schonere auto’s kregen en dat de luchtkwaliteit in een stad als LA enorm verbeterde.
Maar als de uitstoot al zo veel beter is, waarom dan nu nog een PvdA maatregel in Nederland?
Om meerdere redenen en ik noem er drie:

  1. De luchtkwaliteit in Nederland is zo slecht dat we er letterlijk ziek van worden. Het is echter niet acuut en daarom kan een kortzichtige partij als de VVD het makkelijk ontkennen. Feit is dat de uitstoot van diesel en benzine vooral door de lood vervangende toevoeging en roetdeeltjes enorme gezondheidsproblemen opleveren. Het is wetenschappelijk bewezen, maar zoals gezegd, de invloed ‘voelen’ we amper. We zien het terug in de generaties van onze kinderen die steeds meer welvaartsziektes hebben en steeds meer afwijkend gedrag vertonen, waarna ze een rugzakje krijgen.
  2. Elektriciteit kunnen we zelf in Nederland opwekken. Dat zou werkgelegenheid creëren en ons geld veel meer in Nederland houden.
  3. Juist de levenskwaliteit in de dichtbebouwde gedeeltes waar we wonen, denk aan de Randstad en de grote steden zouden zeer wel varen bij de introductie van veel meer elektrische auto’s. Denk aan de al genoemde luchtkwaliteit, maar ook geluid.

Het is in mijn ogen een goede zaak dat de PvdA er mee komt en ik hoop dat ze doorzetten.
Als de VVD te kortzichtig is om het mee op te pakken, dan moet de PvdA bij anderen gaan kijken of er nog mensen met visie in de politiek te vinden zijn.
Ik had dit idee zelf kunnen bedenken… Hé wacht eens… dat deed ik ook!  🙂
Maar ik geef toe, ook ik heb leentjebuur gedaan bij Californië, dat letterlijk tientallen jaren geleden al liet zien dat zo’n politieke stap enorm positieve gevolgen kan hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *