Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Brexit realiteit

Brexit

Wanneer verlaat Engeland écht de EU?
Op 31 januari 2020 zal het een feit kunnen worden, maar op dat moment zal er nog weinig geregeld zijn. Je moet tussen landen een set afspraken hebben. Die set afspraken is er nu niet. Immers wilde Engeland de EU verlaten omdat de huidige afspraak met de EU niet goed was. Prima, maar wat wil je dan veranderen en is de andere partij het daar wel mee eens?
Helaas heeft Engeland daar nog altijd niet over nagedacht.
Het is te gek voor woorden, maar ze hebben nu jaren onderling ruzie gemaakt en nog altijd is niet duidelijk wat ze dan WEL willen hebben.

Valse argumenten

De argumenten die genoemd zijn om de EU te verlaten bleken keer op keer BS te zijn. Men wilde de buitenlanders niet. Waarom denkt u dat de kampen in Calais er waren? Dat was omdat Engeland die vluchtelingen niet op hoefde te nemen. Daarvoor hoefden ze de EU niet te verlaten.
Ook Boris kraamde hierover heel veel onzin uit.
Feit is dat heel veel afspraken met de EU voor Engeland zo slecht niet waren. Voedselveiligheid is zoiets. De Engelsen klaagden over het feit dat de EU in de jaren zeventig hun voorheen onveilige worstjes niet meer in de oude samenstelling toestond. Alsof de Engelsen nu wel terug willen naar de met gif en afval gevulde worstjes van toen.
Als Engeland de regels omtrent het produceren van voedsel wil versoepelen, dan mag ze dat straks. Dat voedsel mag dan alleen niet meer meer naar de EU gestuurd worden. Ze moeten dus of twee soorten van de worstjes produceren en kunnen garanderen, of ze kunnen heel het product niet meer uitvoeren.
De regels over het controleren van voedsel moeten ook nog worden vastgesteld. Als Engeland onveilige worstjes gaat produceren, dan moet het de EU duidelijk zijn dat de veilige worstjes ook echt veilig zijn. Daarover moet je afspraken maken en dat kost tijd.
Op 31 januari 2020 zijn die afspraken nog niet gemaakt.
Normaal gesproken kost zo’n onderhandeling tot wel 10 jaar tijd. Het gaat dan over “alles” in de economie.
Dat Boris dat al op 31 januari 2020 geregeld denkt te hebben is een beetje vergezocht.
Hij zal water bij de wijn moeten doen en de vraag is hoe hij dat gaat verkopen.

Uitstappen zonder zeggenschap
Het is immers wel zuur dat je eerst uitstapt en vanaf dat moment geen zeggenschap meer hebt, maar dan nog wel tot misschien wel 10 jaar onder de regels van de EU moet leven.
Overigens zag ik afgelopen zaterdag een programma met Tom Egberts in Ierland. Een Ier zei het heel mooi. Engeland heeft in haar moderne geschiedenis altijd als bovenliggende partij onderhandeld. Dit is voor het eerst dat Engeland de onderliggende partij is. Ze hebben zich dat niet gerealiseerd. Ze hebben hun eigen positie enorm overschat. Ze krijgen nu een enorme dosis aan realiteit over zich uitgestort. Een man als Boris is niet anders gewend dat zijn wil de wet is.
De EU is echter veel machtiger dan het VK. De EU buigt niet voor een VK dat graag weg wil. De EU kan zich een No Deal Brexit wel veroorloven. Engeland kan zich dat niet.
Niemand zou de No Deal Brexit moeten willen, maar dansen naar de pijpen van het VK hoeft de EU zeker niet.

2

  1. Paul 16 december 2019

    Tom, je schrijft: “De EU buigt niet voor een VK dat graag weg wil”. Spreek het eens hardop uit, best eng toch?

    Is de EU dan zo machtig? In tegenstelling tot het doel van vereniging, groeien de economieën van noord en zuid alleen maar verder uit elkaar. Er een ontstaat een transfer-economie zoals in België. Politiek gezien drijven de Oost- en West-Europese landen steeds verder uit elkaar. De EU vormt wel een groot handelsblok waardoor het zich kan meten met de VS, China en India. Maar ja, helaas zonder leger. De verdediging moet worden verzorgd door de VS. Geen wonder dat Trump daar een terecht een probleem mee heeft: veel geld verdienen als handelsblok en de rekeningen voor de verdediging bij de concurrent indienen. De EU is zwak door verdeeldheid en kan een succesvol uittredend land aan zijn grens zich niet veroorloven. Dat schept immers ongewilde precedenten. Om dit te voorkomen kan de EU nog veel leren van de verhouding Rusland – Oekraine: de economie van GB zoveel mogelijk destabiliseren, het mag immers geen succes worden

    Beantwoorden
    1. pieter 16 december 2019

      Kan mij heel ver in uw conclusies vinden maar u weet dat Napoleon II zich sterk beijvert voor een ‘ ‘Europees’ leger en met een draaitol als Rutte ( nee in Den Haag en ja in Brussel achter gesloten deuren) gaat het Macron ook nog lukken.
      Het is verbluffend hoe zeer de gemiddelde NL er de dictaten vanuit Brussel niet in de smiezen heeft.
      Jan Salie geest heet dat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *