LADEN

Typ om te zoeken

Brexit is fantastisch idee (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Brexit is fantastisch idee (Tom Lassing)

Het vertrek van het VK uit de EU is zowel een fantastische zaak als een complete ramp.
Het idee van een vertrek uit de EU is in de kern heel goed, De EU moet namelijk dringend veranderen en als je dat niet als land kan afdwingen als lid van de EU, dan moet je vertrekken. In die zin is de Brexit fantastisch.
Toch is de huidige Brexit een complete ramp voor zowel het VK als de EU.
Het is een ramp omdat niemand in het VK en in de EU had nagedacht over de periode na het besluit te vertrekken. Het was een vertrek uit boosheid over de EU, zonder dat dit vooraf goed was doorgesproken. Dat wilde ook niemand, want een vertrek was immers uitgesloten.
Dat is een heel domme zet gebleken.
Daarbij zijn nu politici de exit aan het regelen, die aanvankelijk helemaal geen exit wilden. Premier May was tegen de exit, maar ze leidt nu wel de regering en ze verloor bij de verkiezingen haar meerderheid. Dat zou toch wat moeten zeggen.
UKIP en een deel van de conservatieven wilden vertrekken. Je zou verwachten dat deze winnaars van het referendum het vertrek ook vorm wilden geven. Je zou denken dat ze daar vooraf dan ook beleid voor hadden ontwikkeld.
Helaas blijkt dat alles niet zo te zijn. Ze wilden er uit, maar niemand had de moeite genomen zich te realiseren welke gevolgen dat zou hebben. Er lag geen masterplan. Er lag helemaal geen visie en dat is waar het VK nu keihard tegen aan loopt.
In feite zouden ze het beste een uitstel vragen. Een uitstel van vier jaar waarbij ze volledig deel blijven uitmaken van de EU en pas over vier jaar worden de nu in alle rust uit te werken exit plannen uitgevoerd. Dan hebben zowel het VK als de EU de nodige rust om samen tot een werkbare exit te komen.
Het laatste wat Europa nodig heeft, is een vechtscheiding met het VK. Wat Europa wel nodig heeft, is een heroriëntatie op haar bestaansrecht. De Brexit had een ontwaak moment voor de EU moeten worden. Helaas is dat het nu pertinent niet. Iedereen is nu slechter af en de Brexit wordt nu ook in het VK breed gezien als een slecht idee. Dat is jammer, want het is in de kern een fantastisch idee en een hefboom voor een door te voeren enorme reorganisatie van de puinhoop die de EU nu is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *