LADEN

Typ om te zoeken

Brainport regio

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Brainport regio

Er zitten 21 gemeenten in de Brainport regio rondom Eindhoven. Drie grote werkgevers springen er uit. ASML in Veldhoven. Philips Medical in Best en VDL in Eindhoven.
Verder zijn er duizenden kleinere bedrijven actief in de regio. De nadruk ligt vooral op kennisindustrie, maar ook DAF trucks bestaat nog altijd en heeft 7.500 werknemers in dienst.
De afgelopen vijf jaar groeide de regio economisch dubbel zo hard ten opzichte van de rest van Nederland.
Het ging dus heel goed en dat zet druk op de regio.
Recent kwam er een huurhuis in Best beschikbaar en 2.500 personen schreven er op in… Ik denk dat het huis ondertussen wel een iemand toegewezen is. Hoeveel punten moet je dan wel hebben om in aanmerking voor dat huis te komen? Vijftig jaar ingeschreven staan?
Er moet dus hoe dan ook gebouwd worden en de regio lijkt 5.000 woningen/wooneenheden per jaar aan te kunnen. Dat is echter niet de volledige uitdaging.
Al die extra bewoners moeten parkeren, naar hun werk en terug, kinderen moeten naar school, er moeten (tand)artsen etc. beschikbaar zijn. Ook willen ze sporten, naar het theater, ontspannen, etc. Je kan de nadruk wel op bouwen leggen, maar dan bouw je voor problemen.
Eindhoven wil 40.000 wooneenheden rond het station bouwen. Hoe hou je dat leefbaar? Welke impact heeft dat op mensen die zo’n enorme concentratie van wooneenheden niet gewend zijn? Hoe voorkom je dat het één groot donker getto wordt?

In de groeiprognoses zitten de verwachtingen van de bedrijven. Ik heb daar wat moeite mee. Het is immers erg goed gegaan de laatste vijf jaar en men is dan geneigd die lijn super optimistisch gewoon door te trekken. Zo werkt dat naar mijn idee in het echt niet.
Gelukkig kunnen ze niet in één jaar 100.000 wooneenheden bouwen, maar de kans is enorm groot dat de realiteit anders gaat zijn dan de verwachtingen. Ondernemers zijn heel slecht gebleken in het voorspellen van hun groei, zeker na enkele mooie jaren.
ASML is heel recent haar grootste klant kwijtgeraakt (China). China gaat nu ongetwijfeld zelf de technieken bij ASML jatten en haar eigen fabriek ontwikkelen. Daat zal dus een concurrent gaan ontstaan. Philips Medical zorgt erg slecht voor zichzelf door slechte apparatuur in de markt te zetten. (Apneu debacle) en VDL is afhankelijk van beide ondernemingen en groeit en krimpt dus in lijn met de rest.
Deze negatieve ontwikkelingen zijn NIET meegewogen in de groeiverwachtingen. Men is vooral heel optimistisch.
Hoe blijft de regio bereikbaar? Naar verwachting slibben de snelwegen rond Eindhoven de komende jaren weer dicht. Een vrijliggende busbaan moet verlichting geven, maar de eerste schep moet de grond nog in.

Dit is wat AI over Brainport zegt:
Brainport Eindhoven is een regio in Nederland die bekend staat om zijn hightech en innovatieve bedrijven, voornamelijk in de sectoren automotive, high-tech systems, healthtech en foodtech. De regio staat bekend als een van de belangrijkste economische motoren van Nederland en heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de economische groei van Nederland.

Volgens de Brainport Monitor 2021, die de economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van de regio volgt, blijven de groeiverwachtingen positief voor de regio. De monitor voorspelt dat de regio in de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,5% zal doormaken, waarbij de werkgelegenheid en het bruto regionaal product naar verwachting zullen blijven groeien.

De regio investeert ook in innovatie en kennis om de groei te stimuleren en de economische veerkracht te vergroten. In 2019 lanceerde de regio bijvoorbeeld het Brainport Actieprogramma, waarbij er een investering van € 170 miljoen werd gedaan in onderzoek, ontwikkeling en onderwijs om de regio te helpen groeien en innoveren.

Al met al lijken de groeiverwachtingen voor Brainport Eindhoven positief te blijven, mede dankzij investeringen in innovatie en kennis.

We gaan het zien. Hoe dan ook zal er in de regio veel gaan gebeuren.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *