LADEN

Typ om te zoeken

Blijf reëel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Blijf reëel

crash

Als een sector ineens zwaar in de belangstelling staat, dan vergeten beleggers wel eens reëel te blijven. Een mooi voorbeeld is natuurlijk de Internet hausse van 1999. Bedrijven die nog amper omzet maakten werden al miljarden waard. Bedrijven als Microsoft en Cisco bereikten waarderingen die ze daarna minstens 15 jaar lang niet waar konden maken.
Beleggers laten zich gek maken en iedereen is bang de grote winsten te missen.
Zo ook in 2017 met de cryptomarkt en nu in wiet aandelen.
De fantasie slaat op hol en de waarderingen van de winnaars zijn zo groot dat ze in geen 15 jaar dit waar kunnen maken.
Daarom mijn oproep om te blijven kijken naar hoe reëel omzet verwachtingen zijn en hoe hoog de waardering al is. Een aandeel met een K/W van 200 moet wel extreem hard blijven groeien om serieus genomen te kunnen worden.
Natuurlijk, als de winst nu één cent is en de serieuze verwachting is dat de winst over een jaar 2 dollar is, dan is de huidige K/W van 200 zo gek nog niet. Maar serieus, bij hoeveel bedrijven is dat het geval?
Een ander argument dat ik nog wel eens hoor is dat ze er toch wel op tijd uit gaan zijn als de koers eenmaal valt.

crash
Neen!
Dat gaat u niet lukken.
Als u nu in die aandelen zit, dan zit u er hoogstwaarschijnlijk ook in als het feest over is. U gaat dan namelijk op de weg omlaag bijkopen omdat het zo ‘goedkoop’ is.
Die bijkopen gaan u de das om doen, want er wordt dan geen stop loss meer toegepast.
Kijk maar hoe dat in 2000/2001 ging. Leer van de fouten van toen en maak niet nog altijd dezelfde fouten die uw voorgangers ook al maakten.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *