Wat kan de overheid nu hebben tegen mensen die hun kapitaal graag opgeslagen zien worden in bitcoin of goud?
Nu, daar zijn heel wat redenen voor.
De overheid is tegenwoordig namelijk erg afhankelijk van het goed functioneren van het fiat geldsysteem. Via de ECB of FED is de overheid in de Verenigde Staten en in Europa namelijk de economie aan het sturen door geldmanipulatie.
Maar dat werkt natuurlijk alleen als iedereen afhankelijk is van het geldsysteem dat ze manipuleren. Als bepaalde partijen zich aan die manipulatie kunnen onttrekken, dan gaat het effect verloren.
Nu is het de vraag of u het goed vindt dat ze geld manipuleren. Als u daar volledig akkoord mee bent, dan bent u ook tegenstander van bitcoin en goud.
Als u er niet mee akkoord bent dat de overheid ons pensioengeld verkwanseld en ons spaargeld laat misbruiken voor speculaties door banken, dan bent u waarschijnlijk zelf ook al aan het denken over alternatieven.
Een alternatief is om geen (cash) en spaargeld in de vorm van euro’s meer te hebben. Als je immers niets hebt, dan kunnen ze je ook niets afnemen. Het mag een alternatief zijn, maar prettig is ze niet.
Maar toch kunnen we zonder (veel) euro’s. Veel rijken hebben op papier veel euro’s, maar in de praktijk bezitten ze kunst, landerijen, onroerend goed en aandelen. Maar spaargeld in euro’s, dat liever niet. Kapitaal in de vorm van spaargeld levert ook niets op. Zo kan je je geld niet voor je laten werken.
Alleen de middenklasse heeft veel spaargeld in euro’s. En dat is de groep die door de overheidsmanipulaties geschoren gaat worden. Ze hebben ten opzichte van hun totale vermogen erg veel cash, maar per individu is het te weinig om er onroerend goed of kunst van te kopen.
Op zich zouden ze wel goud of bitcoin als alternatief kunnen kiezen, maar de onbekendheid en onzekerheid maakt dat het losgelaten wordt.
Men hoopt er op dat de overheid en de centrale banken het niet te dol maken en wie weet, misschien gaat dat ook zo zijn.
Ik vrees echter van niet. De trend is namelijk dat de overheid steeds meer controle wil en naar mijn idee moet juist de middenklasse met hun voeten gaan stemmen.
We zijn als groep economisch gezien enorm belangrijk en in feite vreselijk machtig, maar alleen als we samen aangeven dat we bepaalde inbreuken op privacy en op ons vermogen niet langer pikken.
Al die geldcreatie is er omdat ze denken dat de economie ‘maakbaar en manipuleerbaar’ is. Dat is de over een korte periode bezien wel, maar in het verleden kwam er altijd een moment dat het spaak liep. Dit is namelijk niet de eerste keer dan overheden en centrale bankiers dit doen. De FED is al de derde centrale bank van Amerika. De FED is er al meer dan honderd jaar en nu dus een machtige speler, maar ook de FED zal niet eeuwig bestaan. Ze gaat net als haar voorgangers onderuit op grootheidswaanzin en/of paniek.
2008 zat er echt al dicht op! Ondertussen is het enige verschil met 2008 het feit dat de paniek nu even uit de markt is. Paniek die terug komt als er bijvoorbeeld onverwachts een grote speler omvalt.
Toen de Zwitserse franc geheel onverwacht losgekoppeld werd van de euro, toen scheelde het ook weinig. Heel even was er paniek. Het was dezelfde avond nog over, maar ook toen was het een dubbeltje op zijn kant.
Het is slechts wachten op het moment dat het nét niet lukt…
En dan.
Wat wordt dan het geldsysteem? Wat heeft u dan aan snel minder waard wordende euro’s?
Is het hebben van alternatieven niet altijd slim?
Niet of dit of dat, maar en dit en dat.
Bitcoin is verzonnen en heeft helaas geen onderliggende waarde. Maar bitcoin heeft ook voordelen. Zo is internationaal betalen er een makkie mee. Het kost ook weinig. Zolang beide partijen er vertrouwen in hebben, kan je de transactie in bitcoin doen. Daarna kan je de bitcoins weer inwisselen voor welke munt dan ook, of koop er goud of zilver voor. Niemand verplicht je om bitcoins te blijven aanhouden, maar de transactie, die heeft via bitcoin belangrijke kosten voordelen.
Voor mij is het voordeel ook dat goud, zilver en bitcoin in feite het vasthouden van kapitaal buiten het bankensysteem is. Met dat geld kunnen banken niet manipuleren, kunnen overheden niet manipuleren door er meer van te laten drukken. Op dat kapitaal kunnen ze geen haircut toepassen.
Ook die haircut op spaargeld lijkt ver weg, maar alleen al in België en Nederland staat 700 miljard euro niets te doen op spaarrekeningen. Ondertussen willen politici Sinterklaas spelen. Die 700 miljard ligt daar maar te lonken… en politici laten zich graag verleiden.
Zo deden politici ook al eens een greep in de pensioentegoeden. Het was gewoon veel te aanlokkelijk… De pensioenfondsen hebben nu de problemen daarvan.
Uw spaargeld is nu ook erg aanlokkelijk. Hoeveel problemen kunnen politici niet oplossen als ze 700 miljard of minstens een deel daarvan een andere locatie geven?
U geeft uw spaargeld beter uit aan zonnepanelen, windenergie, investeringen in andere duurzame energietoepassingen of bewaar het in alternatieven als goud, zilver en wie weet ook bitcoin.
Maar goed, dat is mijn kwartje. Het is uw geld. Doe wat u het beste en veiligste lijkt.