LADEN

Typ om te zoeken

Bijna vergeten: Peak Oil (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Bijna vergeten: Peak Oil (Tom Lassing)

Als er één onderwerp is dat bij beleggers en economen niet meer aan bod komt, dan is het peak oil.
Vooral in de VS doen ze alsof het concept compleet dood is.
Helaas is het verre van dat. Peak Oil is nog altijd realiteit.
Het kost steeds meer energie om olie uit de grond te halen. We vinden steeds kleinere velden ter compensatie van enorme en makkelijk te winnen en nu leeg rakende grote velden.
Kortom, we verbruiken zelf niet alleen meer energie, maar we gaan ook nog eens meer energie verbruiken om de resterende energie die nog in de grond zit los te weken.
Letterlijk los te weken, want de tijd dat olie uit de grond op spoot, ligt ver achter ons.


Is het nijpend? Neen, nu nog niet. Dat houdt echter niet in dat we nu op onze lauweren kunnen gaan rusten. In feite zou iedere liter olie die we nu extra nodig hebben om olie te winnen moeten worden bijgelapt met andere energie bronnen en dan liefst bronnen die niet op zullen drogen, zoals bijvoorbeeld wind en zonne-energie.
De hoeveelheid beschikbare olie neemt namelijk wel streeds sneller af. Als dat nu nog niet is vanwege de boom in fracking, dan binnenkort wel, want frackingbronnen leveren veel olie in de eerste maanden en daarna gaat het veel langzamer. Vooral in de VS zijn ze nu al jaren iedere maand nieuwe bronnen aan het slaan, maar die hausse houdt ook een keer op. Zodra de hoeveelheid nieuwe bronnen afneemt, gaat de olieproductie daarna heel snel omlaag.
De vraag is hoe lang ze in de VS nog op deze schaal nieuwe bronnen kunnen aanslaan. Om het tempo vol te houden, moest Trump de wetgeving al versoepelen. Ze moeten nu ook in natuurgebieden aan de slag, want de grenzen worden anders nu al bereikt. Alles moet leeg… We leven nu en de wereld gaat volgens hun bijbel toch ten onder, dus maak alles maar op.
Dat is de wereld waarin Trump beweegt. Dat is de wereld waarin de oliemagnaten bewegen. Die zijn niet bezig met onze kleinkinderen. Hun kinderen zitten er warmpjes bij en gaat het mis, dan hebben ze genoeg geld aan de TV dominee gedoneerd om hun plaatsje in de hemel wel veilig te stellen. Ze maken zich dus geen zorgen en dat dragen ze ook uit.
Een niet erg gelukkige situatie.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *