LADEN

Typ om te zoeken

Beurspaniek (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Beurspaniek (Tom Lassing)

Het is rustig op de beurs… misschien wel te rustig. Geniet u er maar van, want zo blijft het niet.
Helaas is het kuddegedrag van mensen zodanig dat het nooit rustig gaat blijven. Er komt weer een moment dat er ineens paniek uitbreekt en als die onverwachte paniek uitbreekt, dan is het meteen massaal en overdreven.
In 2008 had ik echt gedacht dat de toenmalige hype in Private Equity een crash zou veroorzaken. Dat was volkomen terecht geweest.
Andere problemen, zoals de uit de hand gelopen leningenmarkt in de VS waren ook wel bekend, maar dat bestond al even en er leek geen accuut probleem te bestaan.
Ik keek dus naar het veel sneller opgekomen probleem van de overdreven waarderingen doordat PE bedrijven ’tegen elke koers’ posities innamen. Dat moest toch wel heel snel vastlopen.
Was de huizenbubble/bankencrisis niet uitgebroken, dan had ik ongetwijfeld gelijk gekregen, maar dat wat we later de bankencrisis zijn gaan noemen bleek ineens en zonder veel aantoonbare redenen veel acuter te zijn.
Gisteren geen probleem, vandaag ineens een halszaak.
Zo werkt dat en niemand die kan voorspellen wat de druppel gaat zijn die de emmer doet overlopen. Het kan nu heel logisch de uit de hand gelopen overheidsschulden positie zijn, maar het kan ook ineens het budget van Italië, Griekenland, Portugal etc. zijn.
Of een bedrijf dat tegenvallende resultaten bekend maakt waarna ineens geen enkele bedrijf meer vertrouwd wordt.
Maar wat het ook wordt, de beurspaniek staat voor de deur. Het is onderhand weer tijd.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *