LADEN

Typ om te zoeken

Bail-In nog eens uitgelegd, wordt wakker (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Bail-In nog eens uitgelegd, wordt wakker (Tom Lassing)

Met ingang van dit jaar zijn er nieuwe bail in regels van kracht.
Als een bank omvalt, dan zal de belastingbetaler niet meer opdraaien. Dat is een goede zaak. Maar dan komt de angel.
Wie draaien er dan wel voor de tekorten van de bank op?
Allereerst zijn dat de schuldeisers. De bedrijven, pensioenfondsen, beleggingsfondsen en particulieren die obligaties van de bank hebben gekocht. Die schuldeisers moeten akkoord gaan met een haircut. Dat is een puur cosmetische ingreep, maar daarmee wordt de schuldkant van de balans wel fors ingekort. Zeg even een haircut van 50%.
Dat houdt in dat met één pennenstreek de obligatieschulden van de bank met 50% verminderd zijn.
Dát is nog eens makkelijk zaken doen!
Jammer voor uw pensioenfonds… en dus uw pensioen, maar de bank is belangrijker dan dat u bent… Het kan echter zo zijn dat het niet genoeg is.
Wie draaien er dan voor op?
Met het terugdringen van de schulden vis de bail in, wordt de bank meer waard. Immers, de obligatieschulden zijn net gehalveerd. De aandeelhouders zullen dus ook gekort gaan worden. Mogelijk met een aandelenuitgifte, maar anders verzinnen ze wel wat, want obligatiehouders korten en aandeelhouders niet, dat kan niet. Immers volgen aandeelhouders op obligatiehouders en niet andersom.
Maar stel, ook de aandeelhouder is geplukt en het is nog niet genoeg…
Dan komen de klanten van de bank aan de beurt.
U heeft UW geld aan de bank gegeven en op een spaarrekening gezet. Dat leek een slim idee, maar daarmee is UW geld nu het geld van de bank geworden!
U heeft uw geld weggegeven!
Ook de spaarder moet nu opdraaien voor de schulden van de bank.
Ja, er is een depositogarantie stelsel…
Maar dat is geen enkele garantie. Dat stelsel gaat namelijk landelijk gelden en als een grote bank omvalt, dan kan dat depot nooit genoeg geld bevatten om de garantie na te komen. Ook iemand met 10.000 euro zou dan wel eens 50% gekort kunnen worden, om iedereen alsnog een deel van het spaargeld te laten behouden.
Dát is de bail in.
Gaan banken nooit failliet?
Jawel hoor. Fortis, Dexia, DSB het zijn zo even drie voorbeelden uit de laatste 10 jaar. ASR, SNS, ABNAMRO het zijn zo wat andere namen die of failliet, of genationaliseerd werden. Banken gaan failliet en de kans er op is alleen maar toegenomen.
En u als spaarder gaat betalen.
Tenzij u geen klant meer van die bank bent.
Als u uw geld op bijvoorbeeld een Bitgold rekening of een Europacific Bank heeft staan, dan heeft u wel een garantie. Bij Bitgold en EuroPacific blijft uw geld ook echt UW geld.
Alle bedrijven kunnen failliet gaan, dus ook deze twee. Maar het voordeel van deze twee is dat ze dan niet uw spaargeld meesleuren in hun ondergang. Kom daar maar eens mee aan bij een reguliere bank in Europa…
Mijn advies:
Hou betaalrekeningen bij reguliere banken gewoon aan.
Zet AL uw spaargeld dat u nu op spaarrekeningen heeft staan zo snel mogelijk over op een rekening bij EuroPacific of Bitgold.
U kan het in euro’s laten staan, u kan er dollars van maken en u kan er edelmetaal van kopen. Dat is helemaal aan u. Maar uw geld is wel heel wat veiliger op die rekeningen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *