LADEN

Typ om te zoeken

Analist Teeuwisse krijgt AFM waarschuwing

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Analist Teeuwisse krijgt AFM waarschuwing

Dit was nu echt eens een hoofdpijn dossier voor de AFM.
De analist wist in 2014 de hand te leggen op een vroegtijdig uitgelekt jaarverslag van Arcadis. Hij analyseerde het verslag en zag tot zijn ontzetting dat er redenen voor grote bezorgdheid waren. Redenen die het bedrijf in het jaarverslag niet benoemde!
Arcadis stond er helemaal niet zo mooi bij als dat het bedrijf deed voorkomen.
Wat doe je dan als analist?
Wacht je een week tot het al gelekte rapport breed beschikbaar is, of dwing je het bedrijf om een week eerder naar buiten te treden omdat er toch al een aantal partijen in de markt de beschikking over deze belangrijke gegevens had gekregen?
De analist koos voor het laatste. Daarmee bracht hij Arcadis in verlegenheid, maar ook de toezichthouder AFM.
In feite ging Teeuwisse op de stoel van de AFM zitten en dat is natuurlijk nooit een zaak waar de AFM blij mee is.

afm
Arcadis ging zwaar onderuit en strikt naar de letter van de wet gekeken had Teeuwisse voor zijn goede werk een boete van 2 miljoen euro moeten krijgen.
Dat zou echt van de zotte zijn geweest want hij deed wat een goede analist moet doen. De AFM heeft dat nu, na vier jaar er over nagedacht te hebben, ook ingezien. In 2016 zag het er nog naar uit dat de AFM de boete zou doorzetten, maar twee jaar langer broeden op dit dossier heeft ze meer inzicht gegeven.
Hij heeft nu een waarschuwing gekregen. Ik denk dat de AFM daarmee een goed besluit heeft genomen. Je kan immers een analist niet straffen voor een akelig goede analyse omdat je de analyse niet uitkomt. De fout was dat het jaarverslag gelekt werd, niet dat hij vervolgens een prachtige analyse maakte en publiceerde.
Teeuwisse is daarmee nog niet helemaal van de AFM af. In zijn stormachtige loopbaan na 2014 heeft hij nog weer enkele ‘fouten’ gemaakt en daarbij is hij soms iets verder in het grijze gebied terechtgekomen. Het is niet gezegd dat hij er in iedere zaak zo makkelijk vanaf gaat komen. Deze officiële waarschuwing kan in de vervolgacties van de AFM weer meetellen in de strafmaat voor zaken waarvoor ze hem nog gaan aanklagen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *