LADEN

Typ om te zoeken

Amerikaanse belastingaanpassing (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerikaanse belastingaanpassing (Tom Lassing)

Zoals u weet, is de Amerikaanse belastingaanpassing er in december letterlijk doorgedrukt. De senatoren kregen enkele uren de tijd om duizenden pagina’s door te nemen. Ze gingen daarmee akkoord en hebben dus letterlijk ongezien de nieuwe wetgeving goedgekeurd.
Nu na een maand de besluiten eindelijk gelezen zijn, blijkt de aanpassing niet altijd zo te zijn zoals deze is gepresenteerd. De Amerikaanse overheid heeft heel veel oud zeer in de duizenden pagina’s verwerkt.
Zo kunnen Amerikanen bijvoorbeeld niet langer inbraakkosten aftrekken. Zal dit de officiële criminaliteitscijfers omlaag brengen?
Ook verliezen ze aftrekposten als ze voor hun werk verhuizen. Het laten opstellen van je belastingpapieren is ook niet langer aftrekbaar. Moet je voor je werk uniformen of andere kleding kopen, dan is dat ook niet meer fiscaal aftrekbaar.
Kortom, de Amerikaanse belastingdienst heeft haar invloed goed gebruikt en enorm veel ‘lastige’ posten onmogelijk gemaakt.
Zo is ook de eerste belastingvrije schijf voor werkenden (4.050 dollar per werkende persoon) verdwenen. Dat gaat dus vooral arme Amerikanen met een slecht betaalde of part time baan heel veel kosten. Iedereen betaalt voortaan over elke verdiende dollar belastingen. Wel is en blijft ieders inkomen tot 14.000 dollar onbelast. Dat heeft dus even niets van doen waar dat inkomen vandaan kwam.
Het verlies van bijna alle aftrekposten is een enorme schok voor veel Amerikanen. In Nederland hebben wij dat ook meegemaakt, toen we het kantoor in huis als aftrekpost verloren. Dat heeft toen heel wat mensen flink aan netto inkomen gekost.
In feite is de hele operatie in de VS briljant uitgevoerd. De staat heeft in één keer voor elkaar gekregen wat ze onder ervaren presidenten in dertig jaar niet gelukt is.
De vraag is hoe populair Trump straks is als het de bevolking blijkt dat de hen beloofde belastingverlaging netto voor iedereen met een inkomen onder de 100.000 dollar inhoudt dat je gewoon minder over houdt. Door het verlies aan aftrekposten gaan veel laagbetaalden nu simpelweg minder netto inkomen overhouden.
Werkgevers gaan heel veel minder belasting betalen omdat veel van de kosten nu naar de werknemers verschuiven en de staat dus niets meer kosten. Werknemers zullen dus met hun werkgever moeten gaan onderhandelen over het overnemen van de kosten door de werkgever. Logische weg zou dus zijn dat de werkgevers het belastingvoordeel gaan doorschuiven naar hun werknemers. Echter zien werkgevers hun netto winst stijgen en dat is vooral het domein van de CEO bonus. Die zal dus enorm hoger worden, terwijl het de vraag is hoeveel de gewone werknemer bij de werkgever kan aankloppen.
Als werkgevers dat voordeel niet doorschuiven, dan zal het netto inkomen van bijna alle werknemers zeker fors lager gaan uitkomen.
Wat dat met de Amerikaanse economie doet, laat zich raden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *