LADEN

Typ om te zoeken

‘Amerika eerst’ is rampzalig beleid (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

‘Amerika eerst’ is rampzalig beleid (Tom Lassing)

Hoe kan je jezelf als wereldleider profileren als je slechts eigen belang voorop stelt?
America First klinkt leuk voor Amerikanen, maar het is in feite de ontslagbrief van Amerika als wereldleider. Met die ontslagbrief moeten andere blokken, en daarbij denk ik aan Europa, Japan, China, India, Afrika, en Zuid Amerika ernstig nadenken over de rol van de dollar.
Immers is de dollar nog altijd de basis van alle munten en de basis van de wereldhandel.
Met die dollar houdt Amerika haar grip op de wereld.
Willen we bijvoorbeeld olie kopen in Koeweit, dan moeten we eerst dollars in de VS halen. Dollars die de VS letterlijk uit lucht creëert, maar die wij moeten betalen met producten die we aan de VS verkopen. Als dank zegt de VS dan dat we gedwongen OOK nog eens hun producten moeten afnemen.
Als we Koeweit en China voortaan betalen in euro’s of in goud, dan hoeven we die dollars niet meer te halen. Amerika stikt er dan maar in en zal snel zien dat de enorme geldstroom opdroogt en dat haar welvaart in feite alleen maar gedragen wordt omdat ze de rest van de wereld aan het uitbuiten is.
Amerika koos met Trump voor egoïstisch beleid. Dan moeten ze niet gek opkijken als de rest van de wereld ook eerst aan zichzelf gaat denken.
Europa doet er goed aan de relatie met Rusland te heroverwegen. Is De Krim en is de relatie met Oekraïne het allemaal waard? We zouden er economisch heel wat beter voor staan als onze relatie met Rusland beter was.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *