LADEN

Typ om te zoeken

All is not good

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

All is not good

Sorry dat ik misschien een luchtbel doorprik, maar het gaat niet goed in de wereld. Het gaat niet goed met de beurzen, het gaat niet goed met de economie, het gaat niet goed met hoe wel met ons geldsysteem omgaan.
En naast al die economische rommel speelt dan ook nog eens mee dat iedereen oorlog met iedereen wil.
Er moeten echt veranderingen komen, willen we dit schip op tijd kunnen keren.
Veranderingen die heel fundamenteel moeten gaan zijn. En ik vrees dat die zo noodzakelijke veranderingen er niet zonder slag of stoot gaan komen.
De corpocratie is een ramp voor de mensheid. Het is als een draak die zijn eigen staart in de fik steekt en dan vervolgens zichzelf opeet.
Laat ik dat uitleggen:
We zien nu dat wereldwijd opererende bedrijven geen belastingen meer betalen en werk concentreren op steeds minder plekken.
Buiten die paar plekken met werk van multinationals zien we dat kleine partijen niet kunnen overleven. Werk verdwijnt, welvaart verdwijnt.
Grote steden worden groter en hoe verder weg van die steden, des te groter de kans op armoede is. Dat terwijl in die grote steden de armoede ook al enorm is.
De middenklasse verdwijnt.
En daarmee verdwijnt dus ook de klantenbasis voor de bedrijven. De eersten die dat merken zijn de kleintjes, die niet tegen de lage prijzen van de multinationals op kunnen boksen. En als die kleine bedrijven verdwenen zijn, dan gaan ook de grootsten het uiteindelijk merken.
Door hun gedrag waarmee ze de middenklasse wegvagen, eten ze zichzelf op.
Uiteindelijk is er overal crisis, nergens werk en is iedereen arm.
En dat terwijl dat helemaal niet zo zou hoeven te zijn.
Allereerst moet er gereguleerd worden dat bedrijven maar een bepaalde omvang mogen krijgen. Dat voorkomt dat een bedrijf zo groot wordt, dat het wetten kan creëren en landen kan chanteren. Het volgende is dat ieder bedrijf ook lokaal, daar waar de omzet gemaakt wordt, ook belasting moet betalen.
Daarnaast denk ik dat we er niet aan gaan ontkomen een basis inkomen te garanderen. De regering zal dat met veel regelgeving willen doen, want dat brengt veel (overheids) werk met zich mee. Veel ambtenaren is een sterke overheid en dat is iets wat bijna onuitroeibaar is. Het KAN echter zonder een enorm overheid, als iedereen evenveel krijgt. Geen uitzonderingen, geen controles. En zo moet het uiteindelijk ook uitgevoerd worden.
Maar tegelijk met het basisinkomen moeten we ook de banen veranderen. Iedereen wordt ZZP’er. Bedrijven dwingen we om minder groot te worden, en ze moeten lokaal belasting betalen, maar dan moeten we ook iets teruggeven en dat is 150 jaar aan opgebouwde zekerheden. Die gaan overboord omdat er vanaf dat moment een basisinkomen is. Iedereen wordt zelf verantwoordelijk voor het meer willen hebben dan het basisinkomen.
Ik hoop van harte dat er ergens in de wereld een land is dat de goede stappen zal zetten. Met het voorbeeld van dat land kan dan de rest van de wereld ook overstappen.
Waarom ben ik sceptisch? Het vergt dat de huidige machthebbers hun macht en grip op de samenleving loslaten.
Het zou waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zijn als de bestaande machtsstructuren hun macht, vrijwillig voor het algemene goed, zouden loslaten. Hun macht is hen dierbaarder dan het welbevinden van iedereen. Egoïsme en hebzucht zijn sterker dan het saamhorigheidsgevoel dat nodig is om de mensheid een kans richting de toekomst te geven.
Als die kans er niet vreedzaam komt, dan komt ze pas na een zware depressie en bloedige oorlog.
Ik ‘zie’ de kansen. Maar ik ben niet de persoon die zijn ‘macht’ moet afstaan. Ik heb dus makkelijk praten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *