LADEN

Typ om te zoeken

Afstand schept overzicht (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Afstand schept overzicht (Tom Lassing)

De door omstandigheden ontstane afstand met de dagelijkse realiteit op de beurs is voor mij persoonlijk ‘even wennen’. Normaal ben ik eigenlijk altijd, al was het maar op de achtergrond, actief met het beursgebeuren.
De vraag ‘Wat is belangrijk’ roept zich op. Niet alleen over leven en dood, maar ook, hoe kan het ook anders, over de beurs.
Wat is belangrijk voor de beurs?


Is het de oorlog in Syrië en Irak die nog amper in het nieuws komt? Is het de handelsoorlog die Trump met de rest van de wereld voert omdat hij simpelweg geen andere onderhandelingstechnieken kent? Is het de noodzaak van oorlog die vanuit het militair complex zo dringend is dat ze nu Iran de oorlog willen verklaren?
Of is het een klein ding? Een oproep van een Canadese minister aan Saoedi Arabië wat kan uitgroeien tot een splijtzwam tussen westerse landen en Arabische landen die zich op hun lange tenen getrapt voelen door die verwijfde westerlingen die zich overal mee willen bemoeien?
Een oorlog begint niet over iets groots. Een oorlog begint over iets heel kleins en groeit uit tot iets groots, gelijk een kankergezwel in een verder gezond lichaam.
De wereld heeft begin jaren negentig gekozen voor globalisatie en lijkt daar nu op terug te willen komen. Ga je voor globalisatie, dan zal je de economie wereldwijd op elkaar af moeten stemmen. Trump is door zijn geestelijke aandoening een man van de jaren tachtig. Hij is nog van voor globalisatie. Trump is dus alleen maar voor eigen land actief. Dat kán niet als je kiest voor globalisatie.
Het belangrijkste waar we nu dus voor staan, en ik denk dat u dat hier voor het eerst leest… is kiezen we voor globalisatie, waarbij de wereld uiteindelijk één economie gaat worden. Of kiezen we een andere weg, waarbij op zijn best blokken zich los van elkaar onafhankelijk handhaven. (Verdere splitsing zoals de Brexit is dan ook mogelijk).
De VS is een land zo groot dat het in haar uppie één blok kan vormen, maar is dan wel een kleiner blok dan een Verenigd Europa, een China en een verenigd overig Zuid Oost Azië.
Dát is waar de VS nu voor gaat en iets zegt me dat dit toch ook niet Trumps gewenste uitkomst is.

Mooie Beursdag

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *