LADEN

Typ om te zoeken

Aflossen of risico nemen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Aflossen of risico nemen? (Tom Lassing)

Met de hypotheekrente 10 jaar vast rond de 2% is het aanlokkelijk om een zo hoog mogelijke lening te nemen. De vraag is of het wel zo verstandig is.
Immers moet u de lening ooit terugbetalen en die 2% moet ook opgehoest worden.
Zou dit juist niet hét moment zijn om extra af te lossen, juist omdat lenen nu zo goedkoop geworden is?

Ik schreef ooit dit al eens:
“Stel even dat u een structureel winstgevende optiestrategie heeft die u goed weet toe te passen. U behaalt daarmee structureel 15% rendement op jaarbasis.
In dat geval zou ik een zo groot mogelijke lening proberen te krijgen en de strategie vol blijven inzetten.
Maar u bent dan wel ondernemer geworden en uw optiestrategie is uw bedrijfsmodel.”

Het is te overwegen, maar er zijn altijd risico’s. Er kan altijd iets mis gaan. Nét op het moment dat u moet handelen bent u ziek, of Internet is uitgevallen, of u was afgeleid. Zelfs al zou u zoiets doen, dan nog pleit ik er voor om zo snel mogelijk ook weer af te lossen.
De bank geeft u immers het geld als u het zicht kunt veroorloven, maar zodra het slecht met u gaat komen ze bij u langs om het allemaal nog erger te maken. De bank is immers geen mens, het is een grote logge machine zonder geweten en zonder gevoel. U kan geld lenen, maar waag het niet om een aflossing of rentebetaling te missen, want ze maken u af.
Mijn advies is dus vooral om zo veel mogelijk af te lossen.
Op termijn bent u dan het goedkoopste uit.
Voor de economie is aflossen een ramp. Immers neemt de geldhoeveelheid extreem af als we allemaal onze persoonlijke schulden gaan aflossen. In reactie daarop moet de ECB nóg meer geld gaan creëren. Dat is dan niet úw schuld, maar wordt ‘onze’ schuld. Die schuld moeten we dan ooit weer afbetalen aan de bankiers die dit geld uit het niets creëerden. Ik zie dat als hun probleem, want die schuld is niet door ons aangegaan. Die schuld van de ECB aan de bankiers gaan we daarom nooit meer aflossen. Uw schuld aan de bankiers moet u wel aflossen. Ik weet wel waar ik voor zou kiezen.

Ik schreef begin 2015 dit artikel

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *